I Azerbajdzjans huvudstad Baku har HBTQ-personer under senaste veckan utsatts för polisraider. Minst 50 personer skall ha arresterats, utsatts för kränkande behandling, tvingats genomgå medicinska undersökningar, bötfällts och tvingats lämna ifrån sig sina mobiler så polisen kan registrera kontakter.

Händelserna i Azerbajdzjan som ligger i sydöstra delen av Kaukasien påminner upptakten till de händelser i Tjetjenien tidigare i år som ledde till grova övergrepp som tvingade homosexuella att fly den ryska delrepubliken. Även Tjetjenien ingår i Kaukasien där förföljelse av hbtq-personer blivit allt mer utbrett.

ILGA-Europa, som idag släpper uppgifterna, säger att de är ”extremt oroande” över nyheterna om hur mänskliga rättigheter kränks i Azerbajdzjan.

– Försök från de azerbajdzjanska myndigheterna att tona ner dessa arresteringar är inte övertygande, säger Evelyne Paradis från ILGA Europa.
– Att tvinga hbtq-personer att mot deras vilja genomgå medicinska undersökningar är nog upprörande, men vi har även fått flera rapporter om såväl verbala som fysiska övergrepp. Det finns inget som helst försvar för att urskiljningslöst rikta in sig på de som uppfattas vara HBTQ-personer. Det är ett klar och mycket allvarligt brott mot den Europeiska konventionen för mänskliga rättigheter.

ILGFA Europa fick under onsdagen bekräftelse från Azerbajdzjans inrikesministerium om polisraider utförts mot personer de säger ”inte visat respekt för personer i deras omgivning”. Ministeriet förklarar att det de kallar sexuella minoriteter har arresterats, att personerna tvingats till medicinska undersökningar och att polisens förundersökningar ännu inte är färdiga.

Organisationer för mänskliga rättigheter som är verksamma i regionen har talat med HBTQ-personer som sitter i arrest och bedömer tillsammans med ILGA-Europa att informationerna dessa ger är trovärdiga. Några av de arresterade har släppts, men först efter att det lämnat över kontaktuppgifter till andar HBTQ-personer i landet. Andra som arresterats uppger att polisen kom dagtid till deras arbetsplats för att plocka med dem. Inrikesministeriets pressavdelning påstår att 16 av de som arresterats har diagnostiserats med ”aids eller syfilis”.
– Vi är mycket oroade för vad som skall hända med offren för dessa polisraider, säger Evelyne Paradis och kräver att alla som arresterats nu släpps.
– En obereoende undersökning krävs nu liksom att de rättegångar som följer följs minutiöst.

ILGA-Europa uppmanar nu Europarådet, EU och FN att genom sina kanaler fördöma situationen för HBTQ-personer i Azerbajdzjan. Ett land som enligt ILGA-Europas Regnbågsindex från 2016 har just polisraider mot HBTQ-personer och grupper förekommit tidigare och landets hamnade sist i organisationens listning av länderna i Europa.
Den 22 januari 2014 tog en av landets ledande gay-aktivister sitt liv. Den 2o-årige ordföranden för Azad LGBT AzerbaijanIsa Shahmarli. I ett avskedsmeddelande skrev han:”Jag ger mig av nu: Denna värld och detta land är inget för mig. Jag ger mig av för tt bli lycklig. Hälsa mamma att jag älskar henne”. Självmordet väckte en nationell och internationell debatt om situationen för hbtq-personer i landet som bara två år innan stått värd för Eurovision Song Contest där tusentals homosexuella från hela Europa deltar.

Även den turkiska hbtq-tidningen Kaosgl.org rapporterar om händelserna och uppgav under gårdagen att ”över 100 personer arresterades och häktades sedan den 15-16 september” och att myndigheterna påstår att personerna hade en ”icke-traditionell sexuell läggning” respektive att de var prostituerade.

Kaosgl.org citerar några av de som arresterats.
En transkvinna berättar: ”Jag misshandlades illa på polisstationen. Knappt någon del av min kropp är utan skador. Mitt hår klipptes, jag utsattes för nedvärderande tilltal och hot.

En man berättar: ”Jag var i Gamla stan med min vän. Plötsligt kom polisen och tvingade in oss i en bil och tog oss till polisstationen i Nasimi. De riktade nog in sig på mig eftersom jag är feminin. Jag satt kvar i två dagar. Under dessa två dagar misshandlade tre poliser mig så illa att jag vid några tillfällen blev medvetslös