Den amerikanska organisationen OutRight International reagerar på president Donald Trumps tal till FNs generalförsamling.

– Vår regerings främsta åtagande är vårt folk. Som president för USA kommer jag alltid att sätta USA främst. Precis som ni kommer, och bör, sätta era länder främst, sa han i sitt tal.

Jessica Stern, chef för OutRight ser Trumps tal som en del i en politik som överger marginaliserade i världen.

– Om och om igen har president Trump hotat att inskränka FNs skyldigheter gentemot det internationella mänskliga rättighets-systemet och gentemot FN självt, säger hon i en kommentar.
– I hans uttalanden innebär det ord han oftast använder – suveränitet – att hans politiska agenda främjar politisk isolering och undergräver det globala samarbetet som skyddar utsatta människor från naturkatastrofer, korrupta regeringar och inbördeskrig. Som en organisation som fungerar som vakthund i FN vet vi att ”suveränitet” är en term som laddats med negativ betydelse. Suveränitet är ofta en ursäkt för stater att ignorera sin skyldighet att skydda individers mänskliga rättigheter, särskilt de som är mest marginaliserade och sårbara.

Även de krav på reformer av FN-systemet som framfördes av Donald Trump under gårdagen och idag i Generalförsamlingen möts med skepsis av Stern.

– I president Trumps ordbok är reformer en kod för att skära ner väl behövda resurser från mänskliga rättighets-systemet. Vi anser att den enda reformen som verkligen behövs är den som sätter HBTQ-personer och alla sårbara grupper i centrum för FNss styrelse, mänskliga rättighetsarbete och programverksamhet. De reformen och resurser vi behöver skulle stärka rättigheter för världens mest marginaliserade, öppna för ett meningsfullt deltagande i det civila samhället och investera i klimaträtten.