I ett mailsvar ned anledning av QX uppmärksamhet kring det svenska statsbesöket kommande vecka skriver UDs presskommunikatör Katarina Byrenius Roslund i ett mail att Sverige ”följer frågan nära och arbetar aktivt såväl bilateralt som genom EU för att främja lika rättigheter och frihet från diskriminering för HBTQ-personer i Indonesien. Frågan kommer att tas upp under besöket.”
QX uppmärksammade under onsdagen att två homosexuella män dömts till 85 piskrapp vardera i den indonesiska provinsen Aceh. Straffet skall verkställas på tisdag, samma dag som Sveriges kung och drottning står värdar för en tackmiddag på Hotel Indonesia Kempinski i Jakarta.
Byrenius Roslund understryker i sitt mailsvar att Aceh inte är detsamma som Indonesien.
– Som en del av fredsuppgörelsen i Aceh 2005, fick Aceh som enda provins i Indonesien, rätt att införa Sharia-lagar. Homosexualitet är inte olagligt i övriga Indonesien, även om omfattande diskriminering förekommer, och spöstraff kan inte utdömas utanför Aceh.
I svaret från UD påpekas även att Sverige vill påverka mänskliga rättigheter i världen, ensamt och tillsammans med EU och då inkluderat HBTQ-personers rättigheter.
– Vid UPR-granskningen* av Indonesien i maj gav Sverige, som ett av 12 länder, en rekommendation om att Indonesien bör vidta åtgärder för att säkerställa att HBTQ-personer har möjlighet att åtnjuta sina mänskliga rättigheter och kan leva fria från diskriminering.
I QX artikel om att det svenska statsbesöket sammanfaller med att spöstraffet mot kärleksparet verkställs, framförde HBTQ-rörelsen en önskan om att få möta svenskarna under deras besök. Utrikesminister Margot Wallström meddelade under torsdagseftermiddagen att hon tvingats ställa in sin medverkan på grund av sjukdom i familjen.
– Svenska företrädare är självklart öppna för att träffa representanter från HBTQ-rörelsen i samband med statsbesöket och hoppas få möjlighet att göra det, säger Byrenius Roslund till QX. Därutöver träffar ambassaden regelbundet representanter för HBTQ-rörelsen i Indonesien.
* UPR Granskning och Aceh
FN:s råd för mänskliga rättigheter granskar regelbundet situationen för mänskliga rättigheter i alla FN:s medlemsstater, genom så kallade Universal Periodic Reviews, UPR.
Aceh-provinsen på den norra delen av ön Sumatra var sedan 1976 en oroshärd i strider mellan den indonesiska staten och gerillan GAM som ville uppnå självständighet. Aceh drabbades mycket hårt av Tsumanin 2004. Totalt räknas att nära 170 000 personer dog i katastrofen.
15 augusti 2005 slöts ett fredsavtal medan rörelsens ledare befann sig i exil i Stockholm. Idag leds landet av Zaini Abdullah, en tidigare medlem av GAM. Aceh har drygt 5 miljoner invånare.
Domen mot kärleksparet som föll den 17 maj är den första riktad mot homosexuella i provinsen. Maximistraffet för homosexualitet är 100 piskrapp. Enligt brittiska tidningen Independent fick de två ”endast” 85 piskrapp i straff eftersom de var artiga och inte straffats tidigare. Human Rights Watch har protesterat mot domen.
Piskrappen utdelas offentligt redan den 23 maj för att inte krocka med Ramadan.
Till QX sa Dédé Oetomo, grundare av den indonesiska HBTQ-rörelsen att domen är ett ” nytt bakslag för hbtq-aktivister över hela Indonesien, men vi arbetar nu mer diskret så att våra aktiviteter fortsatt skall kunna genomföras och för vår egen säkerhet. Vår kamp kommer med absolut ta längre tid nu.”
Uppdaterad 2017-05-19