Patrick Tiainen är en av Finlands mest dynamiska och omtalade kristna förkunnare just nu.”
Så beskriver den karismatiska församlingen Freelane Church i Upplands Väsby den unge finske pastor som efter bibelskola i Kenya återvände till sitt hemland för att  2014 starta Word of Faith Church i Karleby, en del av den kenyanska kyrkan med samma namn.

Word of Faith är en bibeltrogen väckelsekyrka som enligt finska Yle.fi är uttalade motståndare till såväl samkönade äktenskap som ”homosexuella handlingar”. ”Bibeln är Guds ord och man får inte ändra något i det”, står det på deras hemsida.

Patrick Tiainen, 24, intervjuades förra året av Hufvudstadsbladet och berättade då om de många hot han och hans nybildade kyrka utsatts för i det redan kyrktäta Österbotten. Förutom att hans bil förstörts och lappar med hot levererats berättade han för ett år sedan i en tidningsintervju att han vaknat upp utanför sitt hem, bakbunden och blåslagen och med minnesluckor.  Polisen la dock ner undersökningen av händelsen i brist på identifierad gärningsperson och synliga skador efter händelsen. Dessa problem och andra hotbilder fick Tiainen och hans kyrka att skaffa vakter till sina gudstjänster.

Under torsdagen kom så beskedet att Patrick Tiainen lämnar den kyrka han startat. Orsaken är att han under några månaders tid har haft en utomäktenskaplig relation med en man. I ett inlägg på sin officiella sida på Facebook berättar han att han i slutet av mars var med om en bilolycka som tillsammans med andra stresskapande händelser som hård arbetstakt och hård intern kritik fått honom att uppleva känslor av desperation och ”begick gärningarna i den sinnesstämningen”, översätter Hufvudstadsbladet hans Facebookpost.

Han stiger nu åt sidan för att: ”få mitt privata liv på fötter igen”.

Sexuell dubbelmoral inom väckelserörelser togs upp redan i den finska filmen Jorden är en syndfull sång från 1973.