Den 16 april i år gick presidentkandidaten Emmanuel Macron ut med ett program för hur hbt-personers livssituation skall förbättras. Tidningen Têtu kunde då konstatera att han var den siste av kandidaterna att presentera hur han som president vill arbeta med hbt-frågor.
Efter gårdagens första omgång i det franska presidentvalet kan nu konstateras att det blir som prognoserna förutsåg, Macron ställs mot den franska extremhögerns kandidat, Fornt Nationals Marine LePen. Efter att de övriga kandidaterna, med undantag av vänster-kandidaten Jean-Luc Mélenchon, förklarat att de stödjer Macron vid den andra valomgången och opinionsundersökningar pekar på tydlig seger för den EU-vänlige Macron blir det troligt att just hans politik på hbt-området är det som skall förverkligas.
Emmanuel Macron, som kan definieras som en socialliberal politiker, lyfter i sitt program som första punkt utbildningsfrågor. Inom skola och utbildningsväsendet skall unga utbildas i ”ömsesidig respekt och jämställdhet” liksom till att motverka diskriminering. I utbildning lyfts även att offentligt anställda, speciellt polisen, skall omfattas för att öka medvetenheten.
Näthat, som Macron säger i allt högre grad drabbat hbt-samhället, skall motverkas genom sanktioner och han vill se ökat förtroende från hbt-samhället så att de som drabbas av hat och diskriminering i samhället skall våga vända sig till rättsystemet.
Till skillnad från de två vänsterkandidaterna i presidentvalet ville Macron inte utan villkor tillåta att lesbiska par och ensamstående kvinnor ges möjlighet till assisterad befruktning. Först skall ett utlåtande från en etisk kommitté lämnas, ett utslag som Frankrikes kvinnor väntat på sedan 2013. På familjesidan vill han underlätta för barn födda utomlands av värdmödrar att erkännas i Frankrike. Samtidigt säger han att han ”starta ett internationellt initiativ för att se över situationen för de mycket lågt betalda och utsatta värdmödrarna liksom ta strid mot trafficking av kvinnor och barn”. Dagen efter att hans ställningstaganden i hbt-frågor lyftes tog han vid ett valmöte upp situationen i Tjetjenien och fördömde de läger som skapats för homosexuell.
Marine LePen presenterade på hbt-fronten i februari politiken att avskaffa den fyra år gamla könsneutrala äktenskapslagen och istället skapa ett ”utökat partnerskap” för samkönade par. Samkönade gifta par skulle inte få behålla sin äktenskapliga status, utan flyttas till den nya partnerskapet. Hon har även fört en tydligt negativ linje när det gäller barn födda genom värdmödraskap och att kvinnors tillgång till assisterad befruktning endast skall ges av strikt medicinska skäl.
Inför presidentvalet i Frankrike frågade bög-appen Hornet sina franska medlemmar hur de planerade att rösta. Här kom, bland de 3200 svar som kom in, Macron på en tydlig förstaplats med över 38,1%. Marine LePen hamnade på andra plats med 19,2%, socialistpartiets Benoit Hamon, som gjorde ett katastrofval fick i undersökningen på Hornet 18,5% strax följt av vänsterns Jean-Luc Mélenchon med 13,2%. Det traditionella högerpartiet med sin kandidat François Fillon fick i opinionsundersökningen endast 7,3%.
I tidigare opinionsundersökningar bland hbt-personer i Frankrike har det framkommit att Marine LePen, trots sin uppenbart negativa syn när det gäller regnbågsfamiljer, skall ha haft ett extremt högt stöd i gruppen. I februari 2016 kom CEVIPOF fram till att bland gifta samkönade par röstade hela 38.6% av männen och , 26% av kvinnorna på LePen. Uppgifterna startade en debatt kring ökat stöd för ”homonationalism”, något senast svenska journalisten Anna-Maria Sörberg skrivit om i sin nya bok med samma namn.
Den 7 maj avgörs vem som blir Frankrikes nya president.
Uppdaterad 2017-04-27