Under torsdagen kallades den ryske ambassadören i Sverige, Viktor Tatarintsev, upp till Utrikesdepartementet för att möta Kabinettsekreterare Annika Söder och med henne bland annat diskutera situationen för homosexuella i Tjetjenien. Enligt mediarapporter i Sverige lovade ambassadören att framföra dens svenska regeringens oro.
President Putin har ännu inte uttalat sig, men hans talesperson Dmitrij Peskov, hävdar fortsatt enligt CNN att de ryska myndigheterna inte hört något om händelserna i Tjetjenien.
”Vi har inga rapporter som polisen kunnat ta emot om klagomål från representanter från en icke-traditionell sexuell läggning gällande detta. Kanske har jag fel och kanske har några klagomål lämnats in, men jag har i alla fall inte läst någon om det. Denna informationen måste verifieras.”
Enligt CNN sa han vidare att han inte känner till om någon undersökning görs. ”Om någon medborgare får sina rättigheter kränkta skall dessa normalt sätt anmäla till polisen – och de skall agera enligt de metoder som lagen anger.”
I onsdags mötte delrepubliken Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov president Putin och uppmanade enligt nyhetsbyrån AP vid mötet den ryske presidenten att inte tro på ”de provocerande” artiklarna och uppgifterna om hur homosexuella behandlas.
Utrensningen av homosexuella och påstått homosexuella i Tjetjenien uppmärksammades först av den ryska oppositionstidningen Novaja Gazeta. Tidningen och ryska hbt-rörelsen i Moskva och Sankt Petersburg fick ta emot en rad fruktansvärda vittnesmål från homosexuella som lyckats fly. Interneringsläger med minst ett hundratal homosexuella som spårats upp av myndigheterna i Tjetjenien, vittnesmål om misshandel och tortyr, tre personer som bekräftats ha blivit dödade, och många som lyckats fly hals över huvud.
De Tjetjenska myndigheterna förnekade och talade om ”april-skämt” och även att det inte finns några homosexuella i delrepubliken. Finns det det, sa Alvi Karimov talesman för myndigheterna i Tjetjenien till ryska nyhetsbyrån Interfax.
– Du kan inte internera och trakassera några som inte ens finns i republiken. Om det finns sådana människor i den Tjetjenska republiken skulle rättsväsendet inte få problem med dem eftersom deras släktingar skulle sända dem till en plats utan återvändo.
Hedersmord och hedersproblematik har varit ett livshotande problem under lång tid för tjetjenska hbtq-personer. Vittnesmål kom från hbt-aktivister och drabbade i samband med nyheterna i Novaja Gazeta om att homosexuella begravs levande och nu att internerade hämtas av sina manliga släktingar för att aldrig mer höras av.
QX skrev den 2 april, två dagar efter att Novaja Gazetas första artikel, om nödropen från Ryssland och Tjetjenien som nått finska nyheterna Yle. Den 4 april kunde QX skriva om att Regnbågsfonden startat en humanitär nödinsamling för att hjälpa de tjetjenska flyktingar som flytt. Nyheten twittrades ut av Jonas Gardell och en långa rad engagerade delade. Enbart Facebookinlägget på QX sida nådde på kort tid ut till 150 000. På några få dagar samlades 1,6 miljoner svenska kronor in med hjälp av över 10 000 bidragsgivare. Pengarna har nu börjat föras över till de tjetjenska flyktingarna.
Kort efter uppmärksamheten togs frågan upp politiskt i EU och i Sveriges riksdag och hbtq-rörelsen i Sverige krävde att svenska regeringen agerade för att få händelserna i den ryska delrepubliken utredda. Möjligheterna att få händelserna utredda och få stopp på övervåldet var också kravet från den ryska hbt-rörelsen. De ville redan i början av april få ryska åklagarmyndigheten i Moskva att starta utredning.
Det tog kring en vecka innan de stora internationella tidningarna vaknade och började rapportera ”utveckla nyhetsrapporteringen”. Förklaringen till fördröjningen har handlat om svårigheterna att få händelserna bekräftade, inte minst för att det är omöjligt som homosexuell i Tjetjenien berätta offentligt. I Sverige publicerade Dagens Nyheter under torsdagen egna intervjuer med tjetjener som flytt och lever i säkrare boenden i ryska storstäder med hjälp av LGBT-nätverket.
LGBT-nätverket gick den 12 april, via AllOut.org ut och samlade in pengar för att hjälpa tjetjener att lämna delrepubliken. På bara ett dygn hade 4000 personer givit ekonomiskt bidrag.
RFSL har agerat och tryckt på såväl svenska regeringen som svenska UD och torsdagens möte mellan UD och den ryska ambassadören är ett resultat av detta och annan uppmärksamhet.
Amnestys HBTQI-nätverk genomförde strax innan påskhelgen en demonstration på Mynttorget för att kräva ett stopp på utrensningen av homosexuella i Tjetjenien. Nu på söndag håller RFSL, RFSL Stockholm och RFSL Ungdom en protest utanför den ryska ambassaden i Stockholm.
Uppdaterad 2017-04-21