Reaktionerna efter EU-valet har börjar trilla in via media och sociala medier. Det blev ett hårt slag för mittengrupperna i EU-parlamentet medan det största partiet, EPP, där moderaterna och kristdemokraterna är med, gick fram med tio mandat till 186 stycken.. Den högerradikala partigruppen ECR, där Sverigedemokraterna ingår, gick fram från 69 till 73 platser i parlamentet och ID, där den stora valvinnaren franska Marine LePens RN-parti ingår gick fram från 49 till 58 platser.

Den liberala gruppen Renew Europe liksom den gröna gruppen Greens/EFA tappade rejält, från 102 till 79 respektive från 71 till 53 platser. Även den socialdemokratiska gruppen tappade 5 platser och har nu 134. Dessa partier har med EPPs Ursula von der Leyen som Europakommissionens ordförande samarbetat och bland annat drivit en aktiv politik i hbtqi+frågor.

Efter den radikala högerns framgångar, där vi ännu inte vet exakt hur dessa kommerformera sig, då det i den stora  gruppen av ”andra” ingår nya högerradikala och uttalat anti-hbtqi+partier. Även på vänstersidan har det tyska BSW, ”Bündnis Sahra Wagenknecht”, kommit in med 6 mandat. Partiet är närmast aggressivt anti-trans och går till hårda attacker på den tyska hbtqi+rörelsen med ordval som liknar de högerradikalas. Det parti hon lämnat, Die Linke, går från 5 mandat till 3 mandat på den tyska bänken.

Till QX lyfter RFSLs förbundsordförande, Peter Sidlund Ponkala, en oro som flera kommentatorer tagit upp.

– Jag tycker i alla fall att det är glädjande att alternativ som tror på ett enat och demokratiskt Europa för alla går framåt i Sverige. Däremot är det oroande att högerextrema går framåt så mycket på ett europeiskt plan. Det ställer höga krav på EPP att säkerställa ett Europa för alla genom att säkerställa att parlamentet förblir en självklar röst för medborgerliga rättigheter och friheter, och att inte öppna för samarbete med extrema högern i ID.

Liknande är kommentarerna från ILGA Europa på X. De skriver att uppsvinget för den radikala högern inte blivit så stor som förväntat, ”med den progressiva mitten-högern som bibehåller en majoritet av platserna. Vi är dock extremt oroade över det kraftfulla skiftet till höger som skett i flera av EUs medlemsstater.” Och de fortsätter med att skriva att ”skyddet av grundläggande rättigheter och rättsstatsprincipen måste förbli kärnan i EU:s agenda. Vi kommer att arbeta tillsammans med allierade, på nationell nivå och EU-nivå, för att säkerställa att utsatta hbtqi+personer skyddas genom heltäckande, progressiv lagstiftning.

Den italienska hbtqi+tidningen Gay.it skriver om reaktionerna i Ungern efter att Victor Orbáns Fidesz-parti i valet hamnat under 50% av rösterna. ”Är Ungern likt Polen på väg mot pånyttfödelse”. I valet fick den tidigare Orbán-medarbetaren Péter Magyars pro-europeiska parti Tisza nästan 30% av rösterna och blir därmed en tydlig oppositionsröst i landet och en liberal ungersk kraft i EU-parlamentet.

Samtidigt konstaterar tidningen att en halv miljon italienska väljare kryssat Legas Roberto Vannacci som ”de senaste 10 månaderna spritt ut homotransfobi var och varannan dag.” Bland annat har den nu invalde parlamentarikern, tidigare generalen, släppt en 357 sidor tjock bok med attacker på såväl feminism, den gröna rörelsen, migranter som hbtqi-personer. I Italien gick premiärminister Giorgia Melonis parti Italiens bröder fram kraftfullt från 14 till 24 mandat medan Lega, det andra högernationalistiska partiet tappade lika många platser i EU-parlamentet.