När QX inför nyåret frågar RFSL Ungdoms förbundsordförande Elias Fjellander om året som gått säger han att det både bestått av stora framgångar och tuffa utmaningar.

– Vi lyckades driva igenom en moderniserad könstillhörighetslag, vilket är en historisk seger för transpersoners rättigheter, menar Fjellner.

Den nya lagen innebär att det från i sommar, den 1 juli, inte längre kommer krävas journalkopior och skrivelser av könsdysofi-teamen eller beslut från Rättsliga rådet, ”utan enbart ett utlåtande från exempelvis en läkare” för att byta till rätt juridiskt kön. En seger som gör det mycket enklare för transpersoner, säger Fjellander och lägger till.

– Detta trots högljudda protester från en liten men aktiv grupp motståndare. En annan viktig framgång är att Folkhälsomyndigheten nu rekommenderar HPV-vaccination för alla upp till 26 år, något vi i RFSL Ungdom länge arbetat för.

– Samtidigt saknar jag handling från regeringen i frågan om omvändelseförsök. Det är oacceptabelt att tusentals unga hbtq-personer fortfarande utsätts för grymma och skadliga metoder för att förändra vilka de är. 18% av unga hbtq-personer har utsatts för påtryckningar att ändra eller dölja sin hbtq-identitet och 5% har utsatts för allvarligare former av omvändelseförsök. Det kan till exempel handla om misshandel, exorcismer eller tvångsäktenskap. Samtidigt verkar det stå helt still på regeringskansliet.

Elias Fjellander lyfter även den egna organisationen när han pekar på positiva. exempel från 2024.För tredje året i rad, berättarhan, har det slagits medlemsrekord.
– För första gången är vi fler än 3000 medlemmar, ett tydligt kvitto på hur viktig vår organisation är för unga hbtqi-personer och hur mycket engagemang som finns för att skapa en bättre framtid.

Vilka förhoppningar har du inför 2025, här hemma och i världen?
– På hemmaplan hoppas jag att RFSL Ungdoms lokalföreningar fortsätter briljera med att skapa trygga och inkluderande mötesplatser för unga hbtqi-personer. För många är detta den enda platsen där de kan vara sig själva. Vår organisation har vuxit och utvecklats enormt sedan pandemin, och det ska vi fortsätta med.

– Globalt är min förhoppning att Sverige och EU tar en starkare ledarroll för att försvara mänskliga rättigheter. USA:s politiska utveckling under Trump, som nu återigen är president, riskerar att få katastrofala konsekvenser för globala biståndsinsatser och mänskliga rättigheter, särskilt för flickor och kvinnor och hbtqi-personer. Det är nu viktigare än någonsin att EU visar vägen som ett demokratiskt och rättighetsbaserat alternativ.

Vilka politiska frågor tycker du behöver prioriteras under 2025 för att förbättra livsvillkoren för regnbågspersoner?
– Först och främst måste Sverige förbjuda omvändelseförsök. Ingen ungdom ska utsättas för exorcismer, hot eller våld för att försöka ”förändra” sin sexuella läggning eller könsidentitet. Malta och Frankrike har redan infört sådana förbud – det är på tiden att Sverige gör samma sak.
– Nästa prioritet är HPV-vaccination. Regionerna måste erbjuda gratis HPV-vaccin i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Killar som mig, födda innan 2008, har inte erbjudits vaccinet i skolan. Och om man ska betala för det själv kostar det tusentals kronor. HPV orsakar fler än 1000 cancerfall varje år, och ingen ungdom ska behöva riskera sitt liv för att de inte har råd med ett vaccin.