För Tobias Björk, förbundsordförande i Öppna Moderater, har 2024 varit ett år där han blivit påmind om att ”frihet och rättigheter för hbtq-personer inte är något vi kan ta för givet”.

– Samtidigt har vi sett framsteg som visar att det går att förändra samhället i en mer öppen och frihetlig riktning. Vi är stolta över att den moderatledda regeringen tar hbtq-frågor på allvar, säger han och ger några exempel.
– Under året har vi sett beslut om likvärdig blodgivning, en utredning om att avskaffa informationsplikten för personer som lever med hiv, samt en ny könstillhörighetslag som moderniserar processen för dem som vill ändra juridiskt kön.
Vi har också fokuserat på att bekämpa hedersförtryck och stärka tryggheten i hela landet. Det spelar roll vem som styr, och vi är stolta över att bidra till en borgerlig politik som står upp för alla människors lika värde och frihet.

Vilka förhoppningar du har inför 2025 här hemma och i världen?
Min förhoppning är att vi går mot ett mer frihetligt samhälle där individens rätt att bestämma över sitt eget liv respekteras och skyddas. Här hemma vill jag se att vi tar konkreta steg för att förbättra tryggheten och vården för hbtq-personer, samt att vi aldrig viker oss för dem som vill inskränka människors friheter. Internationellt hoppas jag att fler länder inspireras av länder som går i en liberal riktning och att förtryckande regimer möter ökat motstånd från omvärlden.

Vilka politiska frågor tycker du behöver prioriteras under 2025 för att förbättra livsvillkoren för regnbågspersoner?
Ett förbud mot omvändelseförsök är en fråga som måste prioriteras, svarar Björk. Ingen ska utsättas för försök att ”ändra” sin läggning eller könsidentitet. Vi behöver också fokusera på en inkluderande och rättssäker vård. Dessutom är det viktigt att stärka arbetet mot hedersförtryck – alla ska ha rätt att leva fritt utan rädsla för hot eller våld. Slutligen måste vi se till att tryggheten stärks i hela samhället, både på gatorna och i digitala miljöer, så att alla hbtq-personer kan känna sig säkra i sin vardag.

Fredrik Saweståhl som ordförande för Stockholm Pride vid festvalen 2023.

För Fredrik Saweståhl, som under lång period var förbundsordförande för Öppna Moderater, men idag sitter i den europeiska samarbetsorganisationen för moderata och kristdemokratiska hbtqi+organisationer, har året varit händelserikt. I höstas tog han plats i riksdagen som ersättare för Magdalena Thuresson och är där suppleant i Utrikesutskottet. Det har fått honom att komma närmre ”stora och omvälvande saker runt om i världen”.

– Att sitta i utrikesutskottet är med andra ord aldrig tråkigt, konstaterar han. Sen kan man bara hoppas att vi närmar oss ett slut på mycket av det negativa som vi ser runt om oss med olika krig, med förtryck, inskränkningar av demokrati, frihet och mänskliga rättigheter. Samtidigt är det positivt att se att hbtq-rättigheter faktiskt stärkts i flera länder som Grekland och Estland med flera.

Vilka förhoppningar du har inför 2025 här hemma och i världen?
– Min förhoppning är att vi ändå ska se framsteg under 2025, att vårt stöd bidrar till att Ukraina motar bort Ryssland, att det blir ordning i Mellanöstern och att förtryckare och terrororganisationer möter en mörk framtid. Här hemma är det viktigt att vi fortsätter framåt med reformer för att tillväxt, jobb och konkurrenskraft – får ordning på och upp farten på Sverige. Tror också att vi kan få se fler framsteg kring hbtq-frågorna i olika delar av världen, samtidigt måste vi ta kampen mot de som vill gå i motsatt riktning.

Vilka politiska frågor tycker du behöver prioriteras under 2025 för att förbättra livsvillkoren för regnbågspersoner?
– Vi behöver komma i mål med att kriminalisera konverteringsterapi. Det är jättebra att EU-kommissionen gjort det till en prioriterad fråga för förbud i alla medlemsländer, men vi bör gå i mål före. Det är också viktigt med ett fortsatt starkt fokus på att garantera trygghet för hbtq-personer och ta kampen mot hatbrott och hedersvåld men även våld i nära relationer. Regeringens fokus på att återupprätta tryggheten i Sverige är bra för hbtq-personer också.