Hur sammanfattar du året som gått
– Även om vi inte nådde ända fram så fick vi ändå en ny könstillhörighetslag, en stor seger för oss som arbetat länge för det. Samtidigt har debatten fört med sig så mycket hat. Det har blivit otryggare att vara hbtqi-person. De tuffare asylreglerna i Sverige och i EU gör det också svårare för utsatta, även hbtqi-personer, att få skydd. Det är en av många försämringar som vi kunnat se med vår högerregering och den nya högerstyrda EU-kommissionen.

Vilka förhoppningar du har inför 2025 här hemma och i världen.
– Jag hoppas så klart på ett år där vi stopp på de krigen i Ukraina och Gaza och att 2025 blir det år då vi återigen får se att demokratierna går framåt. Det finns mycket jag hoppas på men inte har så stora förhoppningar om, som minskad fattigdom, en klimatpolitik värd namnet och mer jämlikhet.

Vilka politiska frågor tycker du behöver prioriteras under 2025 för att förbättra livsvillkoren för regnbågspersoner.
– Just nu är förbud mot omvändelseförsök och en ny familjelagstiftning det som är viktigast att få på plats lagmässigt men det finns så mycket att göra för att ändra attityder. Det är kanske inte det vi gör som lagstiftare, men vi som politiker måste också vara medvetna om att det vi säger spelar roll. Moderaterna och Liberalerna visade mod när de gick emot samarbetspartnerna KD och SD om könstillhörighetslagen och de måste också bli bättre på att säga ifrån när homo- eller transfobiska uttalas av regeringsunderlaget.