Centerpartiets migrations- och arbetsmarknadspolitiske talesperson Jonny Cato sitter i riksdagen som representant för valkretsen Skåne västra. I juli 2023 gifte han sig med riksdagskollegan Mikael Larsson (c) som är partiets försvarspolitiske talesperson med plats för distriktet Sjuhärad. QX bad de två att svara på frågor om året som gått och det år vi har framför oss.
Hur sammanfattar du året som gått?
Jonny: Det har på många sätt varit ett mörkt politiskt år där sunkiga åsikter om alla människors lika rätt och värde oavsett religion, bakgrund, funktionsvariation eller sexuell läggning har fått mycket utrymme. Den stora ljusglimten är utan tvekan den efterlängtade förändringen i frågan om byte av juridiskt kön.
Mikael: Det har varit ett mycket oroligt och svårt säkerhetspolitisk läge. För mig som försvarspolitiker är jag stolt över att Sverige tagit stora kliv i att rusta vårt försvar. Så att vi kan försvara vår demokrati, vårt sätt att leva och våra svenska värderingar om alla likas rätt och värde.
Vilka förhoppningar du har inför 2025 här hemma och i världen?
Jonny: Jag hoppas på ett bättre debattklimat. Där politiker slutar se människor som ett problem och börjar se människor som en tillgång oavsett vem man är eller vem man älskar. När Donald Trump nu tyvärr tillträder som president i USA blir det än viktigare att stå upp för allas lika rättigheter.
Mikael: På att goda krafter både hemma och runt om i världen orkar stå upp för en värld där alla oavsett kön, religion och sexuell läggning får leva sitt liv och vara sig själv.
Vilka politiska frågor tycker du behöver prioriteras under 2025 för att förbättra livsvillkoren för regnbågspersoner.
Jonny: Jag skulle vilja att vi tar steg i frågan om möjligheten för homosexuella män som mig själv att kunna bli förälder. Det är helt enkelt för svårt idag. Sedan tycker jag också att tryggheten för hbtqi-personer behöver komma mycket högre upp på den politiska agendan. Så alla kan leva tryggt i Sverige oavsett vem man är eller älskar.
Mikael: Jag brinner extra mycket för utmaningen för hbtqi-personer att få vara sig själva i mindre orter och på svensk landsbygd. Där inte minst trygghetsaspekten är väldigt viktig. Det är frågor vi behöver prata mer om. Regeringens politik hotar civilsamhället, den närvaron är extra viktigt för hbtqi-personer i glesbygd.