Hur sammanfattar du året som gått?
– Flera framsteg har gjorts för hbtqi-personers rättigheter, t.ex. Sydafrika har gjort hatbrott mot hbtqi-personer olagliga, Grekland har legaliserat samkönade äktenskap och Namibia har gjort det lagligt att vara hbtqi. I Sverige antog riksdagen en ny könstillhörighetslag som, även om den inte bygger på självbestämmande som vi ville, är ett steg framåt.
Samtidigt växer motståndet, säger Peter Sidlund Ponkala och exemplifierar med att det i flera länder gjorts begränsningar i hbtqi-personers rättigheter.
– I Georgien som förbjudit äktenskap och adoption för samkönade par, och könsbekräftande vård för transpersoner. Länder som Mali och Gahna gjort det olagligt att vara hbtqi. I USA väntas begränsningar i transpersoners rättigheter när Trump blir president. Men även om motståndet växer är det många som står upp för hbtqi-personers rättigheter, i Sverige och i världen. Och vi behöver mobilisera fler att göra det! RFSL:s avdelningar runt om i landet gör ett fantastiskt arbete med skapa gemenskap. Sist men inte minst: Jag är väldigt glad och stolt över att RFSL slagit medlemsrekord 2024!
Vilka förhoppningar har du inför 2025 här hemma och i världen?
– Jag hoppas att vi blir fler ännu flera medlemmar och allierade som står upp för alla hbtqi-personers rätt att få vara sig själv! Det är hög tid att Sverige inför ett förbud mot omvändelseförsök av hbtqi-personer; vi är sist i Norden på den fronten. RFSL kommer fortsätta kämpa för Sverige får ett rättssäkert sätt att behandla asylsökande hbtqi-personers ansökningar och att hbtqi-personer som flyr undan förföljelse i sina hemländer faktiskt får stanna i Sverige. Och jag hoppas också att köerna till den könsbekräftande vården minskar.
– Jag önskar också att det globala stödet till hbtqi-organisationer fortsätter, i länder där rättigheter för hbtqi-personer brister. Läget är osäkert just nu. Det är ofta ett väldigt viktigt stöd för de här organisationerna, som ofta inte bara kämpar för hbtqi-rättigheter, utan även demokratiska och medborgerliga rättigheter i stort.
Vilka politiska frågor tycker du behöver prioriteras under 2025 för att förbättra livsvillkoren för regnbågspersoner.
– Under det kommande året behöver vi prioritera trygghetsfrågor för hbtqi-personer. Fler i vårt community uppger att de känner sig otrygga, vilket beslutsfattare måste ta på allvar. Asyl- och biståndsfrågor är också viktiga, personer som har skyddsbehov ska få stanna i Sverige och måste få en rättssäker bedömning av sina ansökningar. Vi behöver också ett förbud mot omvändelseförsök av hbtqi-personer.