En studie som presenterades av Karolinska institutet under onsdagen visar att andelen stockholmare som ser sig som bisexuella har ökat mellan åren 2001, 2010 och 2021.
Det överensstämmer med amerikanska studier som presenterades i början av året.
I Stockholm ökade antalet som definierar sig som bisexuella från 2001 då det var 1,6% till 2021 som 3,1% uppgav sig vara det. Andelen som uppger sig vara homosexuella har dock legat stadigt.
Liksom i de amerikanska studierna är det dock en stor skillnad mellan olika åldrar. Av gruppen millennials, eller Generation Y (födda början av 80-tal till mitten. 90-tal) uppgav sig 7,8% vara homo- eller bisexuella. I Generation Z-gruppen, födda mitten 90-tal till början 2010-tal, är det 12% som uppger det.
Andelen av Generation Z som uppger sig vara bisexuella i de amerikanska studierna är 15% och homosexuella 5%.
– Med tanke på generationseffekten kommer gruppen bisexuella troligen att fortsätta öka och de har en förhöjd risk att drabbas av ohälsa och diskriminering. Vår studie understryker därför behovet av riktade folkhälsoinsatser, säger Willi Zhang, postdoktor vid institutionen för global folkhälsa vid Karolinska Institutet.
Studien på stockholmare visar också, sägs i pressmeddelandet från Karolinsk Institutet, att många ändrat sin sexuella identitet. 16% av de som tillfrågats har gjort det mellan åren 2020 och 2021. Studien visar att 16% av de som 2010 angav sig vara heterosexuella 11 år senare definierade sig som bisexuella.
– Våra resultat utmanar den konventionella uppfattningen att den sexuella läggningen är densamma under hela livet. Vi vill nu fortsätta att undersöka om människor som upplever förändringar i sin sexuella identitet har en ökad sårbarhet att drabbas av ohälsa, säger Willi Zhang.