Dragkampen om regnbågsflaggan fortsätter i sydsvenska kommuner. Efter att Sverigedemokraterna fockades från Sölvesborgs kommunledning då Moderaterna istället gick samman med Socialdemokraterna, kunde regnbågsflaggor åter hissas i flaggstänger och sättas fram i kommunens lokaler.

I mars 2022 tog kommunfullmäktige i Skurups kommun beslutet att på initiativ från Liberalerna köpa in en regnbågsflagga. Flaggan skulle hissas den 17 maj på IDAHOBIT-dagen (Internationella dagen mot homo-bi och transfobi) liksom då en Pridefestival arrangeras i kommunen eller närliggande kommun.

Och den 16 maj 2022 hissade så regnbågsflaggan över kommunhuset och dåvarande ordförande i kommunstyrelsen, Lena Axelsson (s) klippte symboliskt ett regnbågsfärgat band vid entrén.

Men när konstellationen Sverigedemokraterna och Moderaterna tog över i Skurups kommun efter valet hösten 2022 med Johan Bolinder (m) som kommunstyrelsens ordförande har det efter några års hantering att få fram en ”flaggpolicy” lett till att regnbågsflaggan nu bara skall hissas på själva IDAHOBIT-dagen den 17 maj och då på en av kommunhusets flaggstänger.

Skolor och förskolor skall endast flagga med den svenska flaggan, rapporterar Ystads Allehanda. Den skånska kan hissas på Skåneländska flaggans dag 21 juli och EU-flaggan på EU-dagen den 9 maj. Även utländska flaggor kan hissas vid officiella besök av utländska gäster.

Beslutet innebär även att Ukrainas flagga inte längre skall hissas. Det är dock tänkt att kommunstyrelsen skall kunna besluta om undantag.

Liberaler, Centern, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ville låta andra än svenska flaggor kunna hissas på förskolor och skolor, liksom att regnbågsflaggan skulle hissas under hela Prideveckan i maj. Detta för att markera att flaggan handlar om allas lika värde. Till Ystads Allehanda säger dock Sverigedemokraternas Lars Nyström att det är den svenska flaggan som ”inbegriper alla”.