Vid minneskvällen i Stora synagogan i Stockholm för offren vid den värsta pogromen sedan Förintelsen höll bland annat statsminister Ulf Kristersson tal.

I talet lyfte han förutom den attack mot civila israeler som terrororganisationen Hamas utförde den 7 oktober 2023 hur den händelsen, och de gisslan som togs varav ett 100-tal fortfarande inte släppts fira, även inneburit en växande antisemitism: ”Hatbrotten har ökat lavinartat. Judiska barn möter det i skolan och på nätet. På gatorna skanderar demonstranter budskap som osar av terrorromantik.

Antisemitism är inte bara det som sägs och det som görs, utan antisemitismen gör att vissa saker inte sägs och inte kan göras,” sa han så i ett citat av Christer Mattsson vid Segerstedt-institutet och lovade Sveriges judar att de inte står ensamma: ”Vi är många som värnar ett tryggt och starkt judiskt liv i Sverige. Vi är många som är besjälade av att bekämpa antisemitismen, alldeles oavsett vilken flagga den draperar sig i.

Statsminister Ulf Kristersson (m) med fru Birgitta tillsammans med Mälarpaviljongens Arto Winter och strax bakom event manager Rami Awad.

Han konstaterade sedan att nästa år firas 250 års-jubiléet av etablerat judiskt liv i Sverige och nämnde sommaren Pride-festival där han detta år inte bara deltog i paraden utan även vid det judiska firandet av Pride.

”Som Georg Riedels musik – för så många själva synonymen med svensk barndom. Eller Pride-veckans shabbatgudstjänst, som följdes av klezmer-konserten på Mälarpaviljongen. En fantastisk kväll med glädje och gemenskap!”

Shabbatgudstjänsterna under Pride-fredagen i Stora Synagogan startades 2011David Lazar var dess rabbin. Mälarpaviljongens kväll med klezmerbandet Sternfall startade 2007 och stöttas upp moraliskt sedan start av QX och Judisk Krönika, i år även av Judiska Församlingen och Ungdomsförbundet.

Det här är en 250-årig historia värd att fira, men framför allt att bygga vidare på. Den judiska kulturen är en viktig del av svensk kultur. Den judiska historien är en viktig del av svensk historia. Och den judiska framtiden ska vara en omistlig del av Sveriges framtid,” sa statsministern vidare i sin tal under minneskvällen i den fullsatta synagogan.

Tal hölls även av Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman och Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig och kvällen avslutades med att bland annat den ortodoxa rabbinen Mattias Amster läste bönen för de gisslantagna och rabbin Ute Steyer läste Kaddish, bönen för de sörjande. Minneskvällen avslutades så med att sången Hatikva sjöngs.