Under tisdagen hölls ett seminarium om sagoläsande dragqueens utsatthet efter bland annat de vittnesmål som Miss Shameless och Lady Bustys liksom teatersällskapet Bland Drakar och Dragqueens gett. Massa kärlek och glädje, inte minst från barnen de läst sagor för, men också politiska initiativ lokalt för att förbjuda dem och hat och hot i sociala medier och till och med vid barnens bibliotek.

– Vi vill att landets politiker sluter upp bakom oss i kampen mot hatet, sa Petter Wallenberg, grundare och regissör för Bland Drakar och Dragqueens inför tisdagens seminarium. Därför ska vi för första gången framföra Sveriges första ”sagostund” om hat och hot i Sveriges riksdag. Vi ska berätta om våra personliga erfarenheter av hatbrott för att visa hur det ser ut i Sverige idag. Vi och andra professionella kulturutövare som är hbtq-personer måste kunna utföra vårt jobb utan att vara rädda. Det är dags att riksdagen sätter ner klacken mot hat och hot!

Bakom seminariet står Hbtqi-nätverket i riksdagen med Ulrika Westerlund (mp) och Anna Starbrink (l) som inbjudare tillsammans med Stockholms oppositionsborgarråd Jan Jönsson (l) och organisationen Civil Rights Defenders.

Efter alla de hat och hot som Bland Drakar och Dragqueens utsatts för har teatersällskapet polisanmält totalt 106 personer, varav fem är lokala SD-politiker.

– Det här är en rättighetsfråga som angår alla, sa John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders inför seminariet i Riksdagen. Att människor, inte minst hbtqi-personer, får utstå hat bara för att de är sig själva kan vi som värnar om demokrati och mänskliga rättigheter helt enkelt inte acceptera.