I torsdags var det mingelkalas på SLM Stockholm när den nya och uppdaterade utgåvan av Säkrare Sex för Läderkillar presenterades av ordföranden Lars E. tillsammans med Finn Filén från Venhälsan och Olov Lindblad från RFSL Stockholm.

Bland mingelgästerna fanns förutom SLM-folk även gäster från RFSU, Posithiva Gruppen och RFSL, personal från Ungdomsmottagningar och olika STI-mottagningar liksom forskare och smittskyddet i Stockholm. Arrangörer var förutom SLM, RFSL och Venhälsan även Torsten Berglund som under många år arbetat med hiv/STI frågor på bland annat Folhälsomyndigheten.

Broschyren gavs första gången ut i början av 1997 efter att, till slut, Stockholm stads socialnämnd förbarmat sig över projektet. Broschyren, inspirerad av en förlaga som getts ut av LODGE 70 i Schweiz (som faktiskt även hade en svensk avdelning med egen lokal redan 1973) redan 1990, hamnat i händerna på SLMare i Stockholm året efter och blivit översatts i Danmark för att så till slut översättas och bearbetats av Ingemar Thorgrimer och ett gäng SLM-medlemmar med stöd av Venhälsan och RFSL liksom Folktandvården på Huddinge Sjukhus (!). Bidrag var det svårt att få och vid ett möte där Thorgrimer, (undertecknad) Jon Voss och Rolf Veidahl deltog hos Socialnämnden i Stockholm Stad för att berätta om SLM och behovet av säkrare sex-info var det flera politiker som minst sagt lyfte på ögonbrynen.

Ansökan om stöd som lämnats in sommaren 1996 hade uppmärksammades av Dagens Nyheter som konstaterade att det blivit en ”het fråga” om man skulle finansiera en så rättfram broschyr.

Socialborgarrådet var då socialdemokraten Lena Nyberg som  sa ”Vi ar tveksamma om det här är rätt placerade pengar och om infomaterialet kan öka kunskapen eller om männen redan har kunskapen. Men samtidigt kanske vi får sluta att vända oss med information till 60-åriga heterosexuella män som tittar på bingolotto och i stället vända oss till de verkliga riskgrupperna”.

Moderaterna i stan var inte helt glada över tanken på att ge en förening som SLM kommunala bidrag. ”Magstarkt” tyckte de och Jan Björklund (Folkpartiet, idag Liberalerna) sa till DN att partiet inte tagit ställning ännu men eftersom frågan bordlades så kommer de ta ställning vid kommande möte.

Den pragmatiska linjen vann. Trots att det vid mötet med SLM-medlemmarna uppstod frågetecken om verkligen kommunen skulle finansiera information om avancerade sexuella lekar, så gick majoriteten på att det var viktigast att sprida info om hur man skyddar sig även om man inte har ”vaniljsex”. Ett exempel på att idéer om ”riskreducering” levde kvar i Sverige. 45 000 kronor bidrog staden med.

Med pengar säkrade kunde så det arbete som fotografen Elisabeth Ohlson gjort tillsammans med SLM och Ingemar Thorgrimer till slut ges ut. Till QX säger Ohlson i marsnumret 1997 med ett fniss att hon kände sig ”som en lantflicka från Skara” när hon läste texterna. ”Skall man plåta killarna på SLM tycker jag att man skall få fram den känsla och kärlek som finns. Det jag fascineras av är hur det ofta handlar om att spela upp en roll och viljan av att få vara någon annan och att inte komma åt eller röras vid, sa hon och berättade samtidigt att hon först varit orolig för att hennes namn skulle synas i broschyren men ”när jag kom igång märkte jag att det gick att förmedla en känsla som jag tycker ger en fin bild av S/M”.

Broschyren har sedan den först gavs ut har uppdaterats en gång kommer nu med info om och raka texter kring MPox, PrEP och Chemsex och såklart olika sexpraktiker hos läderkillar.

Broschyren finns hos SLM såklart liksom på Venhälsan och hos RFSL och RFSU. Liksom 1997 är alla som är med på bilderna medlemmar i SLM, nu fotograferade av Amir Holmeslet.

Bilder nedan från mingelkalaset. Plocka med dig broschyren nästa gång du besöker SLM!