Are Norrhava som tidigare arbetat med hbtq-frågor i Svenska kyrkans församlingar på Södermalm, har sedan ett halvår börjat arbeta i änden av gröna linjen. Här ligger Högdalen, liksom Bandhagen, Hagsätra och Rågsved som alla ingår i Vantörs församling. En plats där Are Norrhava dessutom själv bor. Under hösten kommer det i församlingen arrangeras bokcirklar och musikkonserter med queera teman.  ”Förbjuden kärlek” kommer till exempel lyftas under musikkonserterna och i bokcirkeln läser man utdrag ur queerlitteratur.

Vad betyder sådana här aktiviteter för Högdalen?
– För församlingen är det mycket bra. Vi vill satsa på att skapa mötesplatser. Nu har vi även märkt att det har rasat in anmälningar till bokcirkeln, vilket säger väldigt mycket om att det finns ett intresse.

Är man engagerad i hbtq-frågor i ditt område?
– Just i Rågsved finns det en krog som brukar ha dragshows och just vår kyrka är mycket engagerad i hbtq-frågor. Man läser så mycket om att det händer våldsamma grejer i förorten så det känns viktigt att vi skapar ett bra sammanhang. Vi håller Pride-flaggan högt här också.

Varför är hbtq-aktiviteter viktiga på en plats som kyrkan?
– Vi som är hbtq har egentligen alltid varit en del av kyrkan och något som är vackert med kyrkan är att människor som inte är hbtq också allierar sig. Gud är kärlek, punkt. Här där jag jobbar har alla anställda gått igenom vad hbtq är och varför det är viktigt. I bokcirkeln kommer vi även att prata om folks livshistorier utanför Sverige eftersom vi vill ta vara på mångfalden som finns här. Genom att blicka utåt i världen kan vi lära oss något tillsammans.

Hur ställer du dig till människor som använder religion för att rättfärdiga hat mot queera?
– Jag har all förståelse för den rädsla som finns för religion när man är hbtq och därför behöver kyrkan göra bättre. Det här med homofobi i kyrkan är ganska moderna påfund. Homofobin har inget att göra med religion utan den handlar om okunnighet skulle jag säga. Så, det är viktigt att vi tar tillbaka religion som den ska vara. Det som är hoppfullt här i Vantör är att människor går ihop lokalt och skapar ett tryggt samhälle att leva i. Goda krafter går ihop och det känns bra.

Vilka får komma på aktiviteterna?
– Bokcirkeln kommer enbart vara för hbtq-personer. Det har redan varit många som anmält sig men om det blir för många får det kanske bli fler grupper. Konserterna är för allihopa. Alla är välkomna och det är gratis, det räcker med att man är intresserad.

Jag såg också att ni haft samtal om dragkultur i kyrkan som heter Gud i drag, berätta!
– Vi har haft ett sådant samtal när jag jobbade på Söder och då var det positiva reaktioner. Så vi bjöd in två dragartister hit och pratade om bland annat livsåskådning.

Mer om aktiviteterna i Vantörs församling hittar du här.