Vid öppnandet av riksdagen i tisdags nämnde statsminister Ulf Kristersson (m) att en ny handlingsplan kring hbtqi+frågor är på gång. QX har bett riksdagsledamöter som är öppna hbtq-personer och företrädare för hbtqi+organisationer att kommentera regeringsförklaringen och vad som bör fokuseras på under riksdagsåret.

Svaren delas, föga förvånande, upp i positiva kommentarer för ledamöter i regeringen och regeringsunderlaget medan riksdagsledamöterna i opposition är mer kritiskt inställda.

– Framförallt är det hedersfrågorna jag drivs av och där kommer regeringen stärka flera lagar framöver, säger Robert Hannah (L) till QX på frågan om vad han kommer prioritera av regnbågsfrågorna under riksdagsåret.
– Jag ser framförallt fram emot förbud mot omvandlingsförsök och ett utvidgat reseförbud så att föräldrar inte kan kidnappa svenska hbtqi-ungdomar för uppfostringsresor, fortsätter han. Jag kommer fortsätta kämpa mot hedersförtryck ändå tills hedersnormerna kan läggas i historiens soptipp.

Från RFSL säger förbundsordföranden Peter Sidlund Ponkala att man välkomnar uppdateringen av handlingsplanen och åtgärder för att motverka psykisk ohälsa och ofrivillig ensamhet, ”något som hbtqi-personer har större risk att drabbas av.”
– Vi ser positivt på att regeringen tar hedersrelaterat våld och förtryck på allvar, säger Sidlund Ponkala apropå Kristerssons budskap om att skapa ett ”tryggare Sverige.”
– Men det behövs mer. Regeringen måste också se till att hbtqi-personers förtroende för rättsväsendet och polis ökar. Och vi förväntar oss att regeringen plockar den lågt hängande frukt som ett förbud av omvändelseförsök är.

Sedan Sverigedemokraten Johan Nissinen petades av partiet och nu är med att driva Folklistan är det Bo Broman som är partiets öppna homosexuella ledamot av riksdagen. Till QX säger han att han ser positivt på att en ny handlingsplan för ”HBT+personer” påbörjats för att sätta fokus på ”allas lika rättigheter”. Han menar att detta framförallt är problematiskt i delar av det svenska samhället.
– Särskilt fokus behöver läggas i utsatta områden och sammanhang där det svenska samhället är svagt för att förbättra HBT+personers ställning, menar Bo Broman.

Att handlingsplanen är på gång välkomnas även av Miljöpartiets Ulrika Westerlund. Hon påpekar dock syrligt att den förra regeringens handlingsplanen gick ut 2023.
– Regeringen måste prioritera arbetet med hbtqi-frågor betydligt mer än så här och jag förväntar mig att handlingsplanen är på plats inom kort och innehåller konkreta förslag på nya reformer, säger Westerlund som även är Miljöpartiets talesperson för hbtqi-frågor.

Moderaten Oliver Rosengren imponerades speciellt av en mening Ulf Kristersson läste upp från regeringsförklaringen: ”Ett friare Sverige, där staten ger den trygghet som friheten behöver. Och där förälskelsens pirrande känsla är ett löfte, aldrig ett hot om kommande bestraffning i hederns namn”. Även han fokuserar i sina svar till QX på just hedersfrågor.
– Friheten behövs som mest där den är som minst, och i utanförskapsområdenas parallellsamhällen är möjligheterna att älska och bli älskad tillbaka av den hjärtat slår för begränsad. Vi ska bekämpa hedersförtrycket med skärpta straff samt utvisning för hat- hot- och hedersbrott, fler poliser, förbättrad Sverigeintroduktion för nyanlända och stopp för bidrag till homofoba organisationer.

Rosengren vill även att frågan om likabehandling i blodgivning för ”män som ligger med män” skall tas i mål och vill ”säkerställa” att de som döms för hedersbrott ”och kan utvisas också blir utvisade”.
– Sverige blir ett bättre land om färre hatande, hotande och hedersförtryckande homofober bor här, säger han till QX och lyfter även frågan om att tillåta surrogatmödraskap i Sverige. En fråga han säger att Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna utgör en ”enda bromskloss” mot.

Socialdemokraten Daniel Castro Vencu Öhrlund talar också om Sverige som otryggt idag, men skyller huvudsakligen detta på att ”hatet har ökat med den växande högerextremismen”.
– Sverige har blivit farligare, säger han. Så kan vi inte ha det. Det behövs aktion. Ulf Kristersson, SD och regeringen saknar en plan för att göra livet bättre för oss i communityt. SD-regeringen har lyckats skapa en sjukvårdskris som förlänger köerna till transvården. Ett förbud mot omvändelseförsök har inte heller skett. Det är uppenbart att regeringen sitter på händerna medan hbtqi-personer får betala priset när regeringen gjort sig beroende av ett hbtqi-fientligt parti.
– Jag kommer fortsatt att jaga SD-regeringen, svarar han på frågan om sina egna prioriteringar under riksdagsåret.
– Jag kommer fortsätta att kämpa för att stärka hbtqi-rättigheter. Sverige ska bli världens bästa land för hbtqi-personer att leva i, största hindret mot det är Sverigedemokraternas inflytande över regeringen.

Ulrika Westerlund säger till QX att hon under detta riksdagsår kommer hon fokusera på familjepolitiska frågor.
– Det finns till exempel en bra utredning som är färdigremissad och klar och skulle kunna läggas fram, säger hon om utredningen Alla tiders föräldraskap som blev klar 2022.
– Förslagen i den skulle förenkla regelverket och få bort många av de extra paragrafer som nu finns i föräldrabalken och gör den svårbegriplig, särskilt för hbtqi-familjer. Det skapar rättsosäkra situationer där föräldraskapet kan ha reglerats på fel sätt, vilket skapar problem vid en konflikt.

Frågan som ligger på justitieminister Gunnar Strömmers (m) bord har inte efter att remissvaren på utredningen kommit in blivit ett förslag som lämnats in för granskning av Lagrådet. Steget innan en regering kan lägga en proposition för riksdagen att ta ställning till.

Även Vänsterpartiets Ilona Szatmári Waldau efterfrågar att utredningen kring föräldraskapslagstiftningen skall tas vidare.
– Ulf Kristersson pratade mycket om barnen men inte ett ord om könsneutral och jämlik föräldralagstiftning, säger hon till QX. Utredningen är sedan länge klar och har lagt flera förslag som skulle förbättra för bland annat barn i regnbågsfamiljer. Regeringen väljer att blunda för de problem som drabbar barn och vuxna i regnbågsfamiljer på grund av en könsstereotyp föräldralagstiftning.

Ulrika Westerlund säger att hon utöver familjefrågor kommer driva förbudet mot omvändelseförsök. När det handlar om transpersoners rättigheter vill hon och hennes parti se en grundlagsändring ”så att också transpersoners rätt att skyddas mot diskriminering definieras tydligare.

Dessa två frågor är något Transammans ordförande Signe Krantz också lyfter. Hon säger till QX att hon är besviken över att just förbud mot omvändelseförsök inte nämndes i regeringsförklaringen.
– Jag hoppas också att nästa regeringsförklaring tar ställning emot den ökande transfobin som finns i samhället och benämner det som ett samhällsproblem. Samtidigt som man kan ha olika åsikter och perspektiv om transvården och könstillhörighetslagen finns det de som tar kritiken till konspirationsteorier, fördomar eller förakt mot transpersoner. Regeringen behöver markera att det inte ska accepteras i Sverige.

Fredrik Saweståhl (m) som gått sin som ersättare för fram till april föräldralediga Magdalena Thuresson säger att regeringsförklaringen är ”bra och rejäl” och ”väldigt ambitiös”.
– Dessutom viktigt att statsministern talade om kamp mot hedersförtryck, om frihet och kring hbtqi-frågorna bland annat den om kommande handlingsplanen.

Under sin tid som ersättare i riksdagen sitter han i Utrikesutskottet.
– Där kommer jag att lyfta upp hbtqi-frågorna i vår utrikespolitik och vår biståndspolitik, säger Saweståhl till QX. Sverige ska vara en glasklar röst för att hbtqi-rättigheter är mänskliga rättigheter punkt slut. Sen kommer jag också följa och ligga på i frågor som rör hatbrott och hedersförtryck, frågor som är viktiga för vårt community.

RFSLs Peter Sidlund Ponkala lyfter även han det internationella perspektivet i sin förhoppning om prioriteringar under riksdagsåret. Ett stort orosmoment bland annat för RFSL är att det svenska biståndet nu håller på att läggas om helt och stora delar av det svenska civilsamhället riskerar att få skära rejält i och till och med lägga ner sitt internationella arbete.
– Regeringen måste säkerställa att stödet för den globala hbtqi-rörelsen fortsätter att stå starkt, menar Sidlund Ponkala. RFSL har tack vare det svenska biståndet kunnat samarbeta med hbtqi-rörelser i länder där man ibland lever med risk för sitt liv. Men nu när regeringen lagt om biståndet finns en överhängande risk att ovärderlig kunskap, förtroende och nätverk går förlorade.

Ilona Szatmári Waldau (v), som inte är speciellt imponerad av att statsministern nämnde hbtqi-personer en gång, pekar på migrationspolitiken.
– Regeringsförklaringen handlade mycket om hur invandringen till Sverige ska minskas och att Sverige ska lägga sig på EU:s miniminivå, säger hon. Det är ytterligare ett dråpslag för alla hbtqi-flyktingar som väntar på uppehållstillstånd och för dem som hoppas på en fristad i Sverige. Sveriges politik när det gäller hbtqi-flyktingar är skamlig och risken är stor att den blir ännu sämre. För Vänsterpartiet är det självklart att hbtqi-personer har skyddsskäl och ska få stanna i Sverige.

Szatmári Waldau tar även upp bland annat en ”bättre arbetsmiljö för hbtqi-personer” och ”införandet av ett tredje juridiskt kön i folkbokföringen liksom bättre och mer transparent högspecialiserad vård”.
– Vi vill ju också se verkligt självbestämmande av könstillhörighet i folkbokföringen och det är något som vi kommer att fortsätta att arbeta för, avslutar hon.