Vid riksdagens högtidliga öppnande under tisdagskvällen tog statsminister Ulf Kristersson (m) upp hbtqi-frågor vid ett tillfälle.

I delen som handlade om Sverige som ett ”tolerant samhälle” sa han:

– I Sverige ska alla kunna leva tryggt och fritt, oavsett gudstro och personliga övertygelser, oavsett hudfärg och oavsett vem man älskar.

Det mötes av applåder och han fortsatte:

– Arbetet har börjat med en flerårig handlingsplan för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter.

Vid öppnandet av riksdagsåret 2024-2025 presenterade han även den som tar över som utrikesminister efter Tobias Billström. Det blev Maria Malmer Stenegard som därmed lämnade posten som migrationsminister. I den rollen besökte hon under juni flyktingbosättningen Kyaka II i Uganda och diskuterade där bland annat kvotflyktingar med ministrar i den ugandiska regeringen.

– Det var mycket intressant att på plats få följa arbetet med uttag av kvotflyktingar och att få se hur regeringens prioriteringar får genomslag i praktiken. Jag känner mig stärkt i att det är rätt att prioritera kvinnor och hbtqi-personer, som är särskilt utsatta, sa hon då i ett pressmeddelande.

Förra året tog hon som just migrationsminister en rapport från RFSL om hur illa den svenska migrationsverket hanterar hbtqi+flyktingar. ”En rättsskandal” kallade RFSLs Aino Gröndahl hanteringen. Till Aftonbladet.se sa då Malmer Stenegard att ”självfallet skall Migrationsverkets handläggare och beslutsfattare följa det regelverk som finns”. Sedan dess har flera personer, bland annat Davita som QX var först att uppmärksamma, hotats att utvisas till just Uganda där det numera är dödsstraff för samkönad kärlek.