Petter Wallenberg och drag-gruppen Bland Drakar och Dragqueens har fått nog av allt hat det utsätts för.

Strax innan helgen lämnade de in underlag för en omfattande polisanmälan. Totalt är det 106 olika personer som skrivit hatfyllda kommentarer på sociala medier, via direktmeddelanden och dessutom fem politiker som bland annat uttalat sig hatiskt och djupt kränkande i politiska motioner och debatter.

– Det är folkvalda politiker i Askersund och Lilla Edet som använder samma hatretorik mot hbtq-personer som terrorklassade Nordiska motståndsrörelsen, säger Petter Wallenberg till QX.

– Det är otroligt skrämmande för hela samhället.

Wallenberg berättar att drag-sällskapet blivit utsatt för hat och hot i över fyra år nu. Det startade i Östersund 2019 då just en sympatisör till Nordisk motståndsrörelsen uttalade hoten.

– Det började som en liten marginaliserad hatkampanj i nynazistiska miljöer och nu ser vi kopplingen rakt upp på beslutsfattande nivå. Det är oacceptabelt, säger han.

Bland de kommentarer på sociala medier som polisanmäls finns hotelser om att slå sönder artisternas ”tänder eller knäskålar” och tal om ”dödsstraff” men framförallt är det fyllt av hat och förakt och kränkande påståenden att dragqueens som läser sagor för barn är sexualförbrytare.

I motionen till kommunfullmäktige i Askersund skrivs av tre Sverigedemokrater bland annat att ”Man har nyttjat små barn som åskådare för att vuxna män ska tillfredsställas genom att få inta scenen.” Partiet kräver i motionen att kommunen skall förbjuda ”gemensamma evenemang för möte mellan transvestiter och barn upp till 15 års ålder”. Förutom politikernas totala förvirring kring vad transpersoner och dragartister är så säger de i praktiken rakt ut att dragqueens och ”transvestiter” som grupp bara genom att existera utgör ett hot mot barn.

– Det har blivit deras vapen mot alla drag. Inte bara det som handlar om barnkultur. Nu kallar de alla dragshowartister för pedofiler, vilket i sig är ett brott och en klassisk konspirationsteori om hbtq-personer som vi har sett förr i historien, konstaterar Wallenberg.

– Det skrämmer mig. Jag känner mig orolig för utvecklingen. Jag har genom mitt mångåriga arbete i Uganda sett hur det ser ut när ett politiskt budskap om hat och hot kommer ner på gatunivå. Jag har sett den livsfara det innebär för hbtq-personer. Jag trodde aldrig jag skulle se detta i Sverige. Vi måste sätta stopp för det innan det växer.

Samtidigt menar han att de politiska krafter som försöker stoppa sagoläsningen och dragkultur i stort missat en viktig information.

– Svenska folket är inte homofoba, säger han. Drag har varit folkligt sedan After Dark slog igenom. Det är för att svenska folket älskar det vi gör som vi kan fortsätta. Den här hatgruppen har inte folket stöd utan är en liten högljudd grupp som vi måste få stopp på så den inte växer.

Tidigare har även lokala Sverigedemokrater i bland annat Kalmar och Skåne gjort utfall mot andra sagoläsande dragqueens som lett till hot där några uppfattats som så allvarliga att föreställningar ställs in. De då lika grova utfallen har inte tagits vidare för att prövas som hatbrott, något Peter Wallenberg fullt ut förstår.

– Många är rädda för vad man drar igång med en polisanmälan, säger han. Det är läskigt och det kostar ett högt pris men det måste göras. Vi måste sätta ner klacken nu.

Genom att nu göra en samlad polisanmälan riktad mot 106 personer som på olika sätt uttrycker hat så hoppas Petter Wallenberg och gruppen Bland Drakar och Dragqueens att de skall ge styrka till fler att våga agera.

– Vi synliggör nu hatet och hotet. Och våra följare och publik och alla som står upp för hbtq- och mänskliga rättigheter kan ta upp kampen.

Kommer ni fortsätta som vanligt trots hoten och hatet?

–Vi gör ca 200 om året och har aldrig ställt in, säger Petter Wallenberg. Vi kommer inte vika oss. Det är viktigt att komma ihåg för de som hotar och hatar oss att för varje hatmeddelande och hot vi får, så får vi samtidigt tio kärleksmeddelande och tio bokningar och tio fullbokade föreställningar.