I förra veckan, den 23 augusti, då Bland Drakar och Dragqueens gav två sagostunder för barn på biblioteket i Arvika möttes föreställningen åter av näthat och en ström av hbtq-fientliga påhopp inkom till biblioteket. Trots detta genomfördes föreställningarna som planerat, och blev en stor succé.

Bland drakar och Dragqueens grundare Petter Wallenberg publicerade i samband med besöket ett inlägg på deras egen FB-sida, vilket fick Sverigedemokraterna i Staffanstorp att skriva en kritisk kommentar direkt riktad mot gruppen. Skärmdumparna från inlägget blev virala och SD Staffanstorp raderade sin kommentar. Då gick SD istället in och skrev på Petter Wallenbergs personliga Facebook-sida.

Det är inte första gången som SD angripit Bland Drakar och Dragqueens. I samband med en turné i Örebro tidigare i år lämnade Sverigedemokraterna Askersund i början av februari in en motion till kommunfullmäktige i Askersund om att “Inte lägga skattemedel på gemensamma evenemang för små barn upp till 15 års ålder och transvestiter”. De skrev också: ”Man har nyttjat små barn som åskådare för att vuxna män ska tillfredsställas genom att få inta scenen.

Vid mötet den 17 juni avslogs motionen av alla övriga partier med motiveringen, ”då förslaget i motionen pekar på en i diskrimineringslagen angiven skyddad grupp är bedömningen att en sådan tillträdesregel inte skulle vara förenlig med lag.” SD Askersund har varit mycket engagerade i frågan och la redan i mars i år ut en amerikansk propagandabild som redan 2018 användes på den kristna högerextrema namninsamlingssajten citizengo.

Petter Wallenberg lämnade in ett yttrande till Askersunds kommun vilket, berättar han, bidrog till att motionen avslogs. Han säger i ett pressmeddelande:
– Att offentliga företrädare felaktigt anklagar professionella kulturutövare för att utnyttja barn är oacceptabelt. I Sverige är det brottsligt att falskt anklaga någon för brott, vilket kan resultera i en fängelsedom för falsk tillvitelse.

I juli 2023 utsattes teatersällskapet även för ett nynazistiskt attentat i Jönköping där 200 barnfamiljer kommit för att se deras föreställning och så sent som i februari 2024 dök två högerextremister upp vid gruppens sagostund för barn i Haninge i Stockholm. Ett besök som Peter Wallenberg uppfattade som ett försök att ”storma” och ”avbryta” sagostunden.

Efter det senaste påhoppet är Petter Wallenberg less och uppmanar nu media att granska och rapportera om detta kulturkrig mot dragqueens.
– När offentliga företrädare i Sverige år 2024 både otillbörligt blandar sig i kommunal verksamhet och hetsar mot enskilda kulturutövare för att dessa är hbtq-personer – då är det ett hot, inte bara mot oss, utan mot hela det fria kulturlivet och demokratiska samhället.