Fram till för ett år sedan fanns ett steriliseringskrav inskrivet i könstillhörighetslagen. Transsexuella som ville genomgå könskorrigering var därmed tvingade av staten att genomgå ett irreversibelt ingrepp även mot sin vilja. Att lagen ändras var en stor seger för transsexuella såväl som hbtq-rörelsens arbete. Men efter att detta krav tagits bort har organisationer som arbetar för transsexuellas rättigheter krävt att staten skall betala ut ett skadestånd. Hittills har det inte skett. Många unga transsexuella ser den åldersgräns som idag finns för att påbörja könskorrigerande behandling liksom att få sin könsidentitet ändrad rent juridiskt som ett svårt hinder som förlänger en påfrestande process i onödan.
I den svenska lagen om hets mot folkgrupp liksom straffskärpning vid hatbrott, inkluderas idag inte transpersoner. Utförs ett brott med hatbrottsmotiv skall straffet skärpas när det gäller de grupper som inkluderas i lagstiftningen. HBTQ-rörelsen driver på för att transpersoner skall nämnas i lagen om hets mot folkgrupp liksom vid straffskärpning.
QX har ställt en rad frågor till alla åtta riksdagspartierna liksom Piratpartiet och Feministiskt Initiativ. Vi har tidigare publicerat svaren när det gäller Familjepolitiken och hiv/aids, hälsa.
Hittills har Sverigedemokraterna inte lämnat in svar på QX frågor, om de kommer in publiceras de i efterhand i respektive artikel.
QX kommer fram till valet även publicera partiernas ställningstaganden i frågor kring arbete, skola och fritid liksom internationella frågor inkluderat EU.
Är ert parti för att utvidga lagar om hets mot folkgrupp och straffskärpning vid hatbrott så att även könsidentitet och könsuttryck uttryckligen omfattas.
Miljöpartiet: Ja.
Vänsterpartiet: Ja. Transpersoner ska i alla lagstiftningen delar ha samma skydd som homo- & bisexuella redan har. Vi ser inget skäl till att exkludera transpersoner från dessa lagar.
Socialdemokraterna: Ja.
Centerpartiet: Centerpartiet verkar för att transpersoner inkluderas i den krets som omfattas av tillämpningen av definitionen av hatbrott.
Folkpartiet: Ja, absolut. Det är viktigt att stärka lagstiftningen vad gäller hatbrott mot transpersoner.
Kristdemokraterna:All form av hets är förbjuden, oavsett grund. Vi vill helst se en generell lagstiftning som inte pekar ut enskilda grupper, men skulle det visa sig att det finns någon lucka som gör att lagstiftningen inte fungerar för vissa grupper är det rimligt att ta ställning till om det krävs en förändring av lagstiftningen.
Moderaterna: Moderaterna och Alliansen är eniga om att inkludera transpersoner tydligt i såväl lagen om hest mot folkgrupp som i straffskärpningsparagrafen kring hatbrott.
Feministiskt Initiativ: Ja
Piratpartiet: Ja, självklart. Transpersoner är mer utsatta än andra grupper och bör omfattas av hetslagstiftningen.
Sverigedemokraterna: –
Är ert parti för att ändra dagens 18 års-gräns för att ändra juridiskt kön i lagen om fastställande av könstillhörighet
Miljöpartiet: Ja, Vi vill avskaffa åldersgränsen.
Vänsterpartiet: Ja! 18-årsgränsen skapar stora problem för unga transpersoner och det finns mycket som tyder att den bidrar till psykiska ohälsan bland många unga transpersoner. I grunden vill vi att det ska vara lättare att ändra juridiskt kön och att det måste vara individens behov och upplevda identitet och könsuttryck som står i centrum.
Socialdemokraterna: Ja, vi tycker att det är bra att frågan nu utreds. När det gäller 18-årsgränsen för könskorrigering stöder vi dagens lagstiftning. Utredning och pubertetshämmande åtgärder ska kunna inledas före 18-årsdagen.
Centerpartiet: Centerpartiet vill öppna för att sänka eller avskaffa åldersgränsen när det gäller juridiska könsbyten, icke att förväxla med själva ingreppet, att fysiskt byta kön. Om behandling ska sättas in är i grunden en medicinsk frågeställning.
Folkpartiet: Ja. Folkpartiet anser att åldersgränsen för juridiskt kön bör kunna sänkas. Att vänta till 18-årsdagen kan kännas som en evighet för den tonåring som upplever att den tilldelats fel kön.
Kristdemokraterna: Frågan är komplicerad och regeringen har tillsatt en utredning som ska undersöka om den nuvarande åldersgränsen för juridisk ändring av könstillhörighet bör ändras i någon del. Vi vill inte föregå det förslag som ska komma.
Moderaterna: Moderaterna och Alliansen har i regeringen tillsatt en utredning som bland annat tittar på att ta bort eller sänka dagens 18-års gräns för att ändra juridiskt kön. Moderaterna står bakom utredningen.
Feministiskt Initiativ: Ja.
Piratpartiet:Ja, men vi vill gärna gå ett par steg längre. Vi vill ta bort juridiskt kön helt, eftersom vi anser att alla har rätt att själv definiera sitt kön fritt. Vi vill också ta bort åldersgränsen för könskorrigerande behandling, eftersom vi anser att läkare, psykologer och patient är bättre rustade att veta när tiden är inne än vad politiker är.
Sverigedemokraterna: –
Fram till förra året krävdes enligt lag att de som vill korrigera sitt kön även måste sterilisera sig. Organisationer som arbetar med transpersoner rättigheter anser att de som utsatts för denna tvångssterilisering skall av regeringen ges ekonomiskt skadestånd. Hur ser ert parti på detta krav?
Miljöpartiet: Ja, MP driver att de tvångssteriliserade ska få skadestånd av staten och har avsatt medel för detta i vårt budgetförslag.
Vänsterpartiet: Vänsterpartiet stödjer kravet på skadestånd. Alla andra grupper som har tvångssteriliserats har redan fått en offentlig ursäkt och ersättning för sitt lidande. Vi ser ingen anledning till att man skulle särbehandla transpersoner som tvångssteriliserats.
Socialdemokraterna: Tvångssteriliseringen som tidigare genomfördes var ett övergrepp. Det är fullt rimligt att de som har varit utsatta för detta skall ha möjlighet att söka skadestånd. Hur och på vilket sett det ska ske bör utredas.
Centerpartiet: Frågan är föremål för en rättslig process och vi vill invänta hur processen fortlöper.
Folkpartiet: Det är en fråga där processen för att få en prövning i rättslig ordning fortfarande pågår. Vi vill därför vara försiktiga med att kommentera detta som parti, av samma skäl som vi undviker att kommentera hur åklagare och domstolar bör hantera pågående rättsfall. Folkpartiet var pådrivande för att steriliseringskravet skulle slopas.
Kristdemokraterna: Vi ser inte att det finns skäl för skadestånd.
Moderaterna: I nuläget pågår en rättslig process om detta och vi vill avvakta utfallet av den processen innan vi tar slutlig ställning. Att de som drabbats av detta under åren utsatts för en kränkning är vi och de flesta överens om. Det är beklagligt att det tog så lång tid för Sverige att modernisera lagen på det här området. Att det till slut är Moderaterna och Alliansen som i brett samförstånd kunnat ändra lagen är bra.
Feministiskt Initiativ: Ja, tvångssteriliserade har rätt till ekonomiskt skadestånd.
Piratpartiet:Självklart ska de transpersoner som tvångssteriliseras få en offentlig ursäkt och ekonomisk ersättning för den skada de lidit.
Sverigedemokraterna: –
Läs även: Partierna svarar på familjepolitiska hbtq-frågor
Läs även: Partiernas svar om hiv/aids och hälsofrågor
Läs även: Partiernas svar om utrikespolitik, asyl och EU
Uppdaterad 2018-03-07