Hjältar som bland annat den ugandiska transaktivisten Purity Tumukwasibwe, nyligen hitkommen som flykting från Uganda, berättade om sina erfarenheter och artister som Toussaint ”Tusse” Chiza, Maria Sur  och Özz Nujen uppträdde liksom UNHCR-ambassadören Roy Fares, alla med flyktingerfarenhet, var med när organisationen Sverige för UNHCR arrangerade sin första ”gala” på tisdagskvällen. Galan på Södra Teatern i Stockholm hölls inför torsdagens World Refugee Day. En kväll som leddes av mångsysslaren Clara Henry och journalisten Malou von Sivers.

Syftet var även att dela ut utmärkelsen Refugee Awareness Award. Ett pris som årligen skall uppmärksamma journalisters arbete för att belysa flyktingars situation. Det första priset gick till dokumentärserien ”Smugglad”, som. visas på SvT Play.

På scen uppträdde även Lisa Nilsson, Peter Jöback och Nike Sellmar med bandet Blacknuss och en gospelkör. Den brittiske skådespelaren Theo James, själv UNCHR-ambassadör, höll tal och berättade hur hans farfar under andra världskriget tvingades fly Grekland via skydd i Syrien för att slutligen hamna i Storbritannien. Idag, konstaterar han, har resan för många flyktingar gått från Syrien till Europa. En del av hans engagemang har därmed blivit som ett tack till de som hjälpte hans farfar.

Och så såklart en av världens största sopranen, UNHCR-ambassadören Barbra Hendricks. Den enda UNHCR-ambassadör som fått uppdraget och äran för hela livet. Från scen jämförde hon sin egen barndom i amerikanska Södern med många av de flyktingerfarenheter hon tagit del av genom sitt arbete med UNHCR.

Förutom en regnbågstät scen så var publiken till stor del engagerade i flyktingfrågor. En rad av landets högsta politiker, bland annat statsministern och oppositionsledaren, hade blivit inbjudna att närvara vid denna den första galan för att uppmärksamma flyktingsituationen, men ingen hade tid att delta.