Allt för få i EU känner till att en av andra världskrigets största hjältar var en homosexuell matematiker. Britten Alan Turing ledde arbetet med att knäcka tyska arméns kod Enigma. När hemligstämplade arkiv öppnats har hans betydelse framstått i sin fulla vidd. De allierade hade inte vunnit slaget om Atlanten och kriget hade med stor sannolikhet förlängts med två år utan Alan Turings insatser. Hur många liv som skonats kan vi bara spekulera om. Men när andra pryddes med medaljer efter kriget dömdes den försynte Turing av domstol att välja mellan hormoninjektioner eller fängelse. Nazisternas överman valde sprutorna med östrogen för att ändra sin sexuella läggning. Endast 41 år gammal tar han sitt liv genom att äta ett cyanidförgiftat äpple. Då hade han även hunnit lägga grunden för dagens datorteknologi.
En långvarig kampanj har förts för att Alan Turing ska få upprättelse, bland annat fysikprofessorn Stephen Hawking och skådespelaren Stephen Fry har deltagit, och tusentals namn har samlats in på protestlistor. På julafton förra året benådades äntligen Alan Turing av engelska drottningen.
Men Alan Turing förtjänar även erkännande av EU som uppförts på ruinerna av andra världskrigets fasor, förtryck och Förintelse. EU-kommissionen borde göra ett officiellt uttalande om hans insats för demokratins överlevnad och folkvalda Europaparlamentet borde resa en staty över den homosexuelle krigshjälten.
Men EU-kommissionen bör även uppmana EUs medlemsstater att rentvå levande och döda européer som dömts för homosexualitet med myndiga. Förra året införde Storbritannien en lag som gör det möjligt för de 16 000 dömda britter som fortfarande lever att ansöka om att få domen raderad i brottsregistret. Alla EUs medlemsstater måste införa liknande möjligheter att utplåna dessa skamliga straff. Men vi får inte glömma de som gått i graven med sina orättfärdiga domar. Samtliga EUs medlemsstater bör införa postum benådning. I till exempel Storbritannien har 50 000 avlidna britter dömts för homosexualitet. Likt flera av unionens andra medlemsstater avskaffades homosexualitet som ett brott sent i Storbritannien, först 1967. Även dessa döda européer som brännmärkts som kriminella måste rentvås.
Det är symboliskt viktigt i en tid som jäser av intolerans. Ungern har i sin nya grundlag slagit fast att äktenskapet är reserverat för män och kvinnor. Ungern, Litauen och Lettland har försökt stoppa Prideparader. Hundratusentals fransmän har demonstrerat mot samkönade äktenskap. Listan kan göras allt för lång.
I maj förra året presenterades en studie om hatbrott mot HBTQ-personer i EU, baserad på information från 93 000 personer. EUs byrå för grundläggande rättigheter tvingas konstatera att mer än en fjärdedel har upplevt våld de senaste fem åren. 65 procent uppger att de inte offentligt vågar hålla sin partner i handen. Det är en skam för EU vars fundament är mänskliga rättigheter.
Värdet av symboliska handlingar och förebilder ska inte underskattas om vi vill sprida regnbågsflaggornas viktiga budskap. Alan Turings öde behöver berättas i europeiska klassrum. Han, som bidrog till att rädda vår civilisation undan nazismen, personifierar som få andra EUs beroende av briljans oavsett kön, etniskt ursprung och sexuell läggning. Benådning av dömda levande och döda homosexuella visar i konkret handling att synen på homosexualitet som olagligt tillhör Europas svartaste historia och inte framtiden.
Uppdaterad 2020-11-09