En vecka innan valdagen till Europaparlamentet den 25 maj vet vi samtidigt att främlingsfientliga och rasistiska partier är på frammarsch runt om i Europa. De vill stänga Europeiska Unionen för omvärlden. De sprider fördomar och ställer människor mot varandra. Vi vill annorlunda. De gröna i Europa står tillsammans upp mot homofobi, rasism och främlingsfientlighet.
I ett Europa med omnejd där högerextrema och nationalister har medvind behövs motkrafter. Människor som vågar stå upp för att de bara genom att vara sig själva bryter normer och människor som tar sitt demokratiska ansvar och röstar för mångfald – inte enfald. En Eurovisionsvinnare med klänning, make-up och skägg som tänjer på alla traditionella och stereotypa könsroller för hur både män och kvinnor ska vara inger hopp. Både för kampen för ett öppet och medmänskligt Europa och för att ge ytterligare energi att arbeta för ett Europa som är respektfullt och stärks av sin mångfald.
Ryssland ville bojkotta Eurovision Song Contest och för sina medborgare censurera det könsöverskridande som vinnarlåten stod för. Den destruktiva väg Ryssland har slagit in på påverkar inställningen till hbtq-personer. Numera är det helt lagligt och accepterat att hetsa, kränka och diskriminera hbtq-personer, i sociala media och i det offentliga rummet.
President Putin och Kreml har lyckats med att slå sönder och skingra de många kritiska organisationer som drivit debatten om frihet och mångfald i det ryska samhället. De lagar som gör organisationer som tar emot utländska medel till ”utländska agenter” har effektivt drabbat just de ledare som fungerat som kritiska röster. Ryska hbtq-organisationer spelar en viktig roll i att lyfta övergrepp, kanalisera unga människors röster och verka för att en mångfald av berättelser lyfts fram i det ryska repressiva klimatet vad gäller mänskliga rättigheter för sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.
Hundra personer beräknas ha varit tvungna att fly på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet, ett fyrtiotal för att de pekats ut som ansvariga för att ha arrangerat de helt igenom fredliga demonstrationerna. De riskerar nu långa fängelsestraff.
Utvecklingen i Ryssland är minst sagt oroande och har manifesterats emot på flera sätt under det senaste året. Den viktigaste aspekten saknas dock fortfarande i debatten: Europas och Sveriges stora import och beroende av ryska fossila bränslen så som råolja och gas. EU importerar 60 procent av sin råolja och gas från Ryssland. Idag importerar Sverige ca 42 procent av sin råolja från Ryssland och importen väntas öka ytterligare framöver. Detta på grund av att Ryssland ses som en stabil partner av svenska energipolitiska bedömare och att svenska oljeraffinaderier till stor del är anpassade efter den ryska oljan.
Sverige sitter i knät på Putin-regimen och det med råge. Hur ska Sverige kunna stötta mänskliga rättigheter i vårt närområde om vi samtidigt understödjer och till del är beroende av en regim ekonomiskt som direkt kränker och hotar dessa sexuella rättigheter?
Det finns bara ett svar och det är att ställa om samhället i dag i en grön riktning. EU behöver en gemensam energistrategi vad gäller Ryssland och för att kraftigt minska klimatutsläppen. Här måste alla europeiska länder samarbeta om en grön och klimatsmart strategi med fokus på förnybar energi som kan göra EU konkurrenskraftigt och framför allt självständigt. Sverige kan och bör spela en viktig roll i den processen och med politisk vilja så har vi utmärkta förhållanden att även kunna vara ledande i den utvecklingen.
Vi hoppas på ett Europaval som ger uttryck för att det är ett grönt, öppet och medmänskligt Europa som vi vill ska vara framtiden – för alla i Europa och för de som tvingas ta sig hit för att de flyr krig och förföljelse i sina hemländer.
Miljöpartiet de grönas vision för EU är tydlig. Låt Eurovisionvinnaren Conchita Wurst bli en levande symbol för ett öppet och humant Europa. För ett grönt EU fritt från rasism, homofobi och transfobi. Miljöpartiet tar ansvar för klimatet och möter de kalla vindarna som blåser i Europa, med en varmare politik.
Uppdaterad 2018-01-11