Norrköping Pride den 2-4 maj sätter fokus på olikheternas styrka. Många olika anledningar till manifestation men grunden är densamma. Valborg, första maj och Pride är viktiga mötesplatser för oss som tror på människan. Som tror att ökad öppenhet och acceptans gör våra liv bättre. Vi socialdemokrater är övertygade om att Sveriges framgång bygger på ett samhälle som ser styrkor i olikheter.
Vi sätter jobben först, i Europa och i Sverige. 26 miljoner arbetslösa i EU är inte bara ett enormt slöseri med människors liv, det är också ett hot mot vår framtid. Samhällen där hög arbetslöshet tillåts bita sig fast blir mycket bräckliga och en farlig grogrund skapas för olika former av homofobi, främlingsfientlighet, nationalism och extremism. Just därför måste vi fortsätta att kämpa för jämställdhet, jämlikhet och jobb.
Två konkreta krav har vi som en bra början på resan mot ett mer rättvist Europa. EU:s lagstiftning mot diskriminering måste förstärkas så att vi effektivt kan bekämpa diskriminering på grund av kön och könsidentitet, ursprung, religion, ålder, funktionshinder och sexuell läggning i hela Europa och på alla områden. Vi måste också stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Kvinnors sysselsättningsgrad inom EU (62 procent) bör ligga på samma nivå som männens (75 procent). Det bidrar inte bara till en starkare ekonomi i Europa. Historien visar att när jämställdheten ökar i ett samhälle vinner också till exempel hbt-personers frågor mer gehör. Därför är vi tydliga med att en jämlikhetssträvan måste gå hand i hand med en jämställdhetssträvan.
Nu är det dags för oss alla att visa mod. Mod att i det personliga mötet med intolerans stå upp för människors lika värde, rättigheter, frihet och demokrati. Sjung in våren vid närmaste valborgsmässoeld, gå med i ett förstamajtåg nära dig och delta under Norrköping Pride.
Rösta i valet till Europaparlamentet den 25 maj och i de nationella valen den 14 september.
Kampen mot homo-, bi-, transfobi och rasism angår oss alla.
I samband med Norrköping Pride arrangerar HBTs två seminarier. Den 2 maj med Aleksander Gabelic och Madelaine Vilgren och den 3 maj med Teresa Carvalho och Louise Malmström.
Uppdaterad 2021-04-01