Ansvarige utgivaren för den nazistiska NMRs webbplats dömdes i veckan av Falu Tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter på 6 500 kronor.

Justitiekanslern står bakom åtalet om att uttrycka missaktning om homosexuella respektive judar.

I en Podcast från 2022 publicerad på rörelsens hemsida rekommenderas att homosexuella män som kallas ”riktiga jävla äckel” bör kastas ut från ett högt tak, ”det är ju säkrast”, alternativt använda gas. Orsaken till detta skall vara att det finns homosexuella män som smittats med syfilis.

Åtalet gäller även en podd som publicerades samma år där judar sägs vilja ”degenerera hela världen” och ägna sig åt trafficking och påstås vara pedofiler.

Ansvarige utgivaren, Lukas Lindgren, förnekar brott utan menar att det hela handlar om ”satir eller annat konstnärligt uttryck med en utpräglat humoristisk karaktär”.

Expo som först uppmärksammade domen, skriver att förändringarna 2019 av mediegrundlagarna har gjort det lagligt att hetsa mot bland annat homosexuella och judar. Förändringen innebar att digital media som informeras om att Justitiekanslern inlett en förundersökning kring ett inslag äldre än ett år gammalt har två veckor på sig att ta bort det och om så sker kan inget åtal väckas.

I en granskning av lagändringens konsekvenser har Expo kommit fram till att just nazistisk media dragit nytta av möjligheten att avpublicera material äldre än ett år och därmed slippa straff för hets mot folkgrupp.

I detta fall väcktes åtalet från JK inom ettårsgränsen.