Regeringens utredare hovrättsrådet Maria Hölcke lämnade under måndagen sin utredning om bland annat om och i så fall hur omvändelseterapi riktat mot hbtq-personer skall kriminaliseras.
Även frågor om att kriminalisera oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsoperationer liksom underlåtenhet att avslöja äktenskapstvång och barnäktenskapsbrott fanns med i utredningen som först tillsattes i november 2021 och förra året fick nya direktiv och förlängd utredningstid.
Hölcke menar att kontroller av flickors och kvinnors sexualitet förekommer i Sverige och att det skall kriminaliseras med en straffskala på böter upp till ett års fängelse.
I samband med presentationen av utredningen instämde justitieminister Gunnar Strömmer (m) med förslaget och kommer nu skicka ut det på remiss.
Underlåtenhet att avslöja eller anmäla tvångs- och barnäktenskap föreslås också bli kriminaliserat. I utredning konstateras att detta även kan drabbat hbtq-personer vilket innebär att dessa gruppers skydd nu stärks. Det noteras även att åtgärderna mot så kallade oskuldskontroller omfattar alla med kvinnligt könsorgan.
Däremot menar Hölcke att en kriminalisering av omvändelseförsök inte är effektivt för att stärka skyddet för hbtqi-personer. Nuvarande lagstiftning räcker menar hon och skriver: ”Straffskärpningsgrunderna bör inte utökas utan att det går att peka på konkreta situationer där de är otillräckliga. Det bör därför inte införas en särskild straffskärpningsgrund för omvändelseförsök.”
RFSLs tillförordnade förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala reagerar starkt på utredningens ställningstagande. Han påpekar att en utredning från MUCF visat att 18% av de svarande unga hbtq-personerna uppger att de utsatts för ”påtryckningar att ändra eller dölja sin sexuella läggning, sin könsidentitet eller sina könsuttryck”.
De konkreta exemplen RFSL och Sidlund Ponkala berättar att hbtq-ungdomar utsätts för är att upprepade gånger och under hot utsättas för krav på att förändra sin sexuella läggning och eller könsidentitet, religiösa förböner, uppfostringsresor.
– Att bli utsatt för ett omvändelseförsök som hbtq-person innebär för många ett stort lidande. FN har likställt omvändelseterapi, en av de grövsta formerna av omvändelseförsök, med tortyr och betraktar det som ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Vi är självklart mycket besvikna över att utredningen landat i att inte föreslå att omvändelseförsök ska bli ett brott i sig, säger Peter Sidlund Ponkala.
Han får stöd av RFSL Ungdoms ordförande Elias Fjellander. De två uppmanar nu regeringen att driva frågan om kriminalisering av omvändelseterapi vidare och därmed inte ”inte svika det löfte som gavs i regeringsförklaringen 2022”.
– Vi har rätt till våra kroppar och identiteter. Vuxenvärlden sviker oss unga hbtq-personer när utredningen nu föreslår att det fortsatt ska vara lagligt att utsätta oss för omvändelseförsök. Detta är ett enormt svek mot de unga hbtq-personer som idag sviks av vuxenvärlden genom att inte accepteras, säger Fjellander.
I flera länder har frågan om att förbjuda omvändelseterapi skapat debatt. Religiösa grupperingar har motsatt sig med hänvisning till religionsfriheten och i Storbritannien uppstod en kontrovers förra året så regeringen backade när det gäller förbud för omvändelseterapi när det handlar om transpersoner. Förbudet, sa dåvarande regeringen, skulle endast omfatta homo-bisexuella. Detta fick ett 100-tal hbtq-organisationer att hoppa av en internationell regeringskonferens om hbtqi+ rättigheter med resultat att regeringen fick ställa in den.
I år har Storbritanniens regering lovad att presentera ett förbud, där även transpersoner omfattas. Diskussionen om förbud pågår i flera länder. I Frankrike Nya Zeeland och Kanada infördes ett förbud förra året. Malta införde förbud redan 2016 och Tyskland 2020. Efter en rad turer fram och åter presenterade den norska regeringen den 16 juni i år en proposition om förbud mot omvändelseterapi.
– Detta att vi nu ser ett slut på den långa resan är bra, och detta lagförslag kommer att förändra liv, kommenterade FRI-ordföranden Inge Alexander Gjestvang till norska hbtqi-tidningen Blikk. FRI är motsvarigheten till svenska RFSL.
Uppdaterad 2023-07-05