Dagen innan Julafton går Kalmarsund Prides ordförande, Thomas Isaksson ut med informationen om att han lämnar sin post som ordförande i föreningen. Bakom beslutet ligger att han nu menar att måttet är rågat då han anser att föreningen och festivalen har konsekvent motarbetats av tjänstemännen på Samhällsbyggnadskontoret.
I en skrivelse från föreningen som skickades till kommunen i mitten av december listas problem med att få svar från tjänstemännen och att beslut av dem inte kommunicerats till föreningen. Samhällsbyggnadskontoret/TME (som står för Trafik, Markupplåtelse och Evenemang) ”tycks vara likgiltiga till att relationen inte fungerar”, skriver Isaksson i skrivelsen.
Till QX.se säger Thomas Isaksson att ett avgörande problem är den hyra för festivalens mark som kommunen vill ta ut.
– Detta är en principiellt intressant fråga. Kommunen betraktar oss som en evenemangsarrangör medan vi själva hävdar att vi är en samhällspolitisk förening som har en grundlagsskyddad rätt att manifestera utan kostnader.
Att lösa den nuvarande konflikten med tjänstemännen ser han som små, ”så länge kommunen betraktar Priden som ett evenemang jämställt med jogging- och cykeltävlingar.”
I skrivelsen från Kalmarsund Pride om säkerhetsproblem som uppstod i samband med Prideparaden tidigare i år som utgick från Kvarnholmen. Till skillnad från paraderna 2017 och 2018 så valde Samhällsbyggnadskontoret/TME att inte stänga av trafiken till området och valde, enligt Kalmarsund Pride, att varken informera arrangörer eller polis om beslutet. I skrivelsen berättar så Thomas Isaksson: ”Resultatet av att inte stänga av infarterna till Kvarnholmen under Paraddagen blir mycket riktigt ett kaos. Paradvakterna ropar i kommunikationsradioapparaterna att det kommer bilar hela tiden och jag själv tvingas ställa mig i en korsning där det är som mest kaosartat för att stoppa trafiken. En uppgift som jag inte hade tid med samt varken utbildning eller utrustning för.”
De klagomål som Kalmarsund Pride framför brevledes till Samhällsbyggnadskontoret blir inte besvarade. Istället skickas en faktura till föreningen. När föreningen lagar på fakturan, möts de återigen av tystnad berättar Isaksson.
Paraden i september i år blev rekordstor enligt P4 Kalmar och bland de deltagande grupperna återfanns såväl Länsstyrelsen som kommunen.
– HBTQ-politisk ligger Kalmar långt fram och gör ett jättebra arbete, säger Isaksson till QX. Problemet är tjänstemännen på avdelningen TME.
Kommunens ansvarige för HBTQ-frågor, Liselotte Ross (v) svarar på föreningens skrivelse med att kommunens tjänstemän i sin tur haft svårt att få kontakt med och få till möten med Thomas Isaksson. Hon ger tjänstemännen på avdelningen TME vid Samhällsbyggnadskontoret sitt ”fulla stöd” och säger att hon vill starta en dialog med Kalmarsund Pride med anledning av skrivelsen. ”Inom kort” kommer Thomas Isaksson att bjudas in till ett möte, skriver Ross och påpekar att kommunen är huvudsponsor till festivalen och menar att det är ”av största vikt att hitta en hållbar lösning för vårt framtida arbete”.
Men idag valde alltså Isaksson att avgå som ordförande.
Vad händer med föreningen och festivalen nu?
– Ytterst oklart i dagsläget, svarar Isaksson.