Fredrik Reinfeldt var också den första statsministern någonsin att besöka Stockholm Pride. Detta är mer än tidigare regeringar, stödda av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, har åstadkommit. Uppenbarligen har HBT-väljarna sett vad Moderaterna och Alliansen åstadkommit. I Qruisers opinionsmätning för 2010 blir Moderaterna största parti. Trots detta väljer RFSL att utse Vänsterpartiet till ”bästa HBT-parti”.
Alliansregeringen har gjort mer för HBT-personer som söker asyl än tidigare regeringar. Det är inte hederligt att såväl Hans Linde som RFSL väljer att ignorera det arbete alliansen lagt ner på att öka rättssäkerheten för HBT-personer på asylområdet och anklagar enskilda ministrar för att vara bromsklossar.
Enligt den svenska utlänningslagen är en person flykting om han eller hon på grund av sitt kön eller sin sexuella läggning känner välgrundad fruktan för förföljelse. Det som avgör om en asylsökande ska få stanna som flykting är alltså om han eller hon riskerar förföljelse. Omständigheterna utgörs av den asylsökandes egen berättelse tillsammans med vad som är känt om förhållandena i hemlandet. Migrationsverket och migrationsdomstolarna gör en samlad bedömning av de uppgifter som framkommer i ärendet. Eftersom vi har individuell prövning räcker det aldrig med enbart det faktum att man har en viss läggning, ett visst kön eller tillhör en viss etnisk eller religiös grupp, även om det självklart kan utgöra en viktig del av de omständigheter man för fram. Är man missnöjd med Migrationsverkets beslut kan man överklaga till domstol. Vi utgår från att Migrationsverket och migrationsdomstolarna tillämpar lagen på ett korrekt sätt.
Det är oacceptabelt om stereotyper och fördomar påverkar handläggningen av HBT-personers asylansökningar hos Migrationsverket. Så långt är vi överens med Hans Linde (V), men där upphör enigheten.
Vi har genom styrningen av Migrationsverket särskilt lyft fram HBT-frågorna. I regleringsbreven för Migrationsverket för 2007, 2008, 2009 och nu senast 2010 har regeringen gett i uppdrag att redovisa arbetet med hbt-personers villkor, och hur man arbetar för att tillgodose kompetensbehoven på myndigheten. Migrationsverket har själva också bett två externa konsultfirmor granska såväl beslut, intervjuer, landinformation mm ur ett HBT-perspektiv. Detta har resulterat i två rapporter; ”Normkritisk studie av asylprövningen” och ”Okänt folk”.
Migrationsverket har kommit långt i arbetet med HBT-frågorna och att verket har ett i grunden gott samarbete med frivilligorganisationer som är engagerade i villkoren för asylsökande HBT-personer. Det är inte för mycket sagt att Migrationsverket idag är den statlig myndighet som arbetar mest för att inkorporera HBT-perspektiven i sitt dagliga arbete.
Den som vill ha mindre snack och mer verkstad när det gäller HBT-frågor ska rösta på Moderaterna. Vill man ha fluff-fluff och stora ord väljer man Vänsterpartiet.
Uppdaterad 2024-09-05