Vid fredagsmorgonens pressträff lät moderaternas partiordförande Anna Kinberg Batra meddela att hon efter senaste dagarnas allt hårdare interna kritik väljer att avgå. Hon sa bland annat att: ”För många moderater ägnar sig åt självskadebeteende. De talar om varandra i stället för om vår politik. Jag tror inte väljarna blir imponerade av oss just nu. Det ni har fått bevittna de senaste dagarna är ett utbrett dåligt självförtroende. Jag beklagar djupt att det har tagit de här uttrycken.”

Moderaternas HBT-förbund beklagar idag avgången och hoppas på ordning och reda i partiet.

– Det är ingen hemlighet att jag personligen har stått bakom Anna Kinberg Batra och gett henne mitt stöd även i den här tunga tiden, säger Öppna moderaters förbundsordförande Fredrik Saweståhl till QX

Anna Kindbergb Batra med moderaternas talesperson i hbtq-frågor Olof Lavesson vid Prideparaden tidigare i augusti.
– Öppna Moderater har haft en diskussion om detta senaste dagarna och vår uppfattning är ett det är väldigt tråkigt att krafter inom partiet hellre ägnar sig åt offentliga stridigheter än att fokusera på politiken och att driva vår egen agenda. Kritiken mot Anna Kinberg Batra är klart överdriven och det är ledsamt att hon tvingas bort på detta sätt. Nu måste vi fokusera på ordning och reda och på att driva vår politik. Vi behöver också i god ordning internt hitta en bra efterträdare. 

 Anna Kinberg Batra har varit närvarande i hbtq-sammanhang ett stort antal gånger. Senast vid Stockholm Pride i år besökte hon Pride Park och gick ännu en gång med i paraden. Hon har varit med på QXGayGala vid flera tillfällen och hon har, likt sin företrädare Fredrik Reinfeldt tagit strid mot sitt parti i hbtq-frågor på den tid då partiet dominerades av den moralkonservativa delen av partiet.

2002 valde hon att rösta för att samkönade par skulle kunna prövas som adoptanter.
– Fördomar ska inte styra lagstiftningen. Man kan tycka att det är konstigt med två pappor eller två mammor, men alla ska ha rätt att prövas som adoptivförälder, sa hon under riksdagsdebatten 2002.

2003 kan det noteras att Anna Kinberg Batra reagerade kraftfullt på en polisrapport som riskerade gayklubben TipTops utskänkningstillstånd. I en debattartikel i Expressen påpekade hon homofoba inslag i polisrapporten.
– Det var en rysare in i det sista, kommenterade Kinberg Batra till QX.se 2003. Ärendet återremitterades tidigare i år eftersom det var så mycket värderingar i de handlingar som polisen lämnat in. Även idag var det för mycket av värderingar och för lite av våld och fylla för att återkalla tillståndet.
Klubbchefen Ulrich Bermsjö konstaterade att det var tack vare Kindberg Batra som TipTop, som låg i RFSLs lokaler på Sveavägen, kunde fortsätta att hålla öppet.

När Anna Kinberg Batra tog över partiledarposten efter Fredrik Reinfeldt gjorde hon Tomas Tobé, riksdagsledamot för Gävle och 2008 vald av QX läsare till Årets Homo vid Gaygalan, till sin partisekreterare. På den posten har han suttit till helt nyligen.

Vid Pride 2015 i en utfrågning av RFSL Ungdom tog Kinberg Batra ställning för att ta bort hiv-personers informationsplikt.
”Det viktiga är att alla oavsett kön och läggning vet att säkert sex är viktigt. Jag tror inte informationsplikten skulle införas idag och jag tycker vi ska titta på att ta bort den.”
Vid samma utfrågning förklarade hon om att inkludera transpersoner i hetslagstiftningen: 
”Det förekommer fortfarande hets- och hatbrott och då måste vi ha en lagstiftning och åtgärder mot det”

Samma period sa hon vid ett seminarium som arrangerades av RFSL att värd/surrogatmödraskap bör tillåtas i Sverige.

I samband med årets Pride i Stockholm deklarerade hon tillsammans med partiets hbtq-politiske talesperson Olof Lavesson partiets ställningstaganden i en debattartikel hos Expressen.
Hedersbrott, fritt val av könsidentitet, fler poliser och fokus på brottsbekämpning, hbtq-fokus vid integrationsplikt för nyanlända och ökade möjligheter att bild familj, är de frågor som lyftes.