Även om vi i västerlandet har tillgång till bromsmediciner är hiv en svår sjukdom och ett livslångt handikapp. Bromsmediciner bromsar händelseförloppet, men botar inte sjukdomen. Idag finns inget vaccin mot hiv. I en storstadsregion som Stockholm är hiv en närvarande problematik och utmaning, både då det gäller primär- och sekundärprevention. Inte minst då det gäller att motverka stigmatiseringen och diskrimineringen av hivbärare inom landstingets alla vård- och verksamhetsområden.
I Stockholms läns landsting måste vi ständigt utvecklas för att möta hiv och hivbärare på bästa möjliga sätt.
Under den gångna fyra åren med den moderatstyrda alliansen i Stockholms läns landsting har hivfrågorna varit osynliga. Jag kan inte finna en konkret fråga eller ett förslag från sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt i detta ämne. Det tolkar jag som ointresse. Inte heller hennes moderate kollega Christer G Wennerholm – som både är trafiklandstingsråd och ordförande för nationella hivrådet – har tagit några initativ.
Moderaterna i landstinget har exempelvis inte tillskjutit några extra pengar eller resurser förutom de statliga hivpengarna i detta arbete, vilket övriga landsting i Sverige gör. Den enda gången som Moderaterna agerat är när de mot alla övriga partier i fullmäktige röstat mot skadepreventionen då det gäller rena sprutor för att hindra smitta hos intravenösa missbrukare.
Under mandatperioden är det Vänsterpartiet som lyft frågan om hiv och stigmatisering av hivbärare. Vi har ställt frågor och agerat för att så vakt om Hivskolan på Huddinge sjukhus, Venhälsans framtid och dess avtal, tandvård för hivbärare etc. Listan kan göras lång.
Vänsterpartiet vill nu gå vidare och verka för en ”Nollvision för hiv i Stockholms län”.
Vi kräver nolltolerans mot nya hivfall och ett intensifierat arbete då det gäller prevention men även för att motverka stigmatisering av hivpositiva. Vänsterpartiets riktlinje är att varje nytt hivfall är ett för mycket. Hivbärare och deras organisationer är viktiga att samarbeta med för att nå denna nollvision.
Vi ställer sex konkreta krav:
– Att Sveriges största landsting självklart avsätter resurser och medel utöver de statliga hivpengarna. Vi måste ta fram en hivstrategi för Stockholm som belyser de svårigheter och utmaningar som finns i dag i en modern storstad i form av storstadens anonymitet, eventuella mörkertal, inflyttning mm. Hur når vi olika grupper med olika bakgrund och erfarenheter? Hur använder vi hivbärare, deras erfarenheter och organistioner på bästa sätt för att möta hiv i en storstad?
– Att Lafas (Landstinget förebygger Aids) redan mycket framgångsrika arbete stärks.
– Att Venhälsans unika kunskaper och erfarenheter om män som har sex med män tas tillvara och sprids, inte minst inom övriga vårdområden, då det gäller behandling såväl som preventionsarbetet för MSM-gruppen.
– Att stödet till Hivskolan för hivbärande ungdomar på Huddinge sjukhus utökas och permanentas.
– Att sprututbyte för intravenösa missbrukare startas.
Dessutom vill vi att det ska bli lättare att testa sig för hiv och öka kunskaperna om hiv. Om detta har vi en rad förslag:
– Hivtestningen måste fungera på alla vårdcentraler. Man ska få vara anonym och det ska vara kostnadsfritt, såsom smittskyddslagen förespråkar. När landstinget följer upp vårdcentraler måste även hur hivtestningen fungerar följas upp.
– Vänsterpartiets förslag om införandet av Sesam City är en stor framgång och visar starkt behovet av snabb och enkel testmottagning för könssjukdomar. Vi menar att ytterligare en Sesam City behövs. Att ytterligare en mottagning liknande Järva mansmottagning bör starta i södra länet, till exempel i Botkyrka. Järva mansmottagning har haft en unik förmåga att nå män som inte allltid haft lätt för sex- och samlevnadsfrågor.
– Ungdomsmottagningar är oerhört lyckade då det gäller att möta ungdomar på ungdomars vis. Men även ungdomar är olika, så vi vill ha både mindre lokala men även större centrala ungdomsmottagningar i länet. Öppettider på ungdomsmottagningarna utifrån ungdomarnas behov är av största vikt. Vi vill utöka antalet sommaröppna mottagningar och satsa mer på mottagningstiderna riktade mot pojkar.
– Till sist vill vi att landstinget verkar för att öka kunskapen om hiv i skolan och i elevhälsan.
Med dessa krav och förslag tror vi att vi kan nå en nollvision för hiv i Stockholms län.
Uppdaterad 2020-08-23