Idag offentliggjorde Raoul Wallenberg Academy vilka som nominerats till att ta emot deras årliga pris i Raoul Wallenbergs anda. Priset som delas ut i slutet av augusti kan bland annat tas emot av den svensk-irakiske hbtq-aktivisten Amir Ashour.
Amir Ashour arbetar med organisationen Iraqueer som samlar kring 200 personer inom och utanför Irak. De hjälper personer på plats i landet och de som tvingats fly och de arbetar med att påverka synen på hbtq-frågor i landet.

De nominerade till Raoul Wallenbergpriset 2017, tillsammans med Nina Lagergren - Raoul Wallenbergs syster och grundare av Raoul Wallenberg Academy. Från vänster: Amir Ashour, Mariet Ghadimi, Nina Lagergren, Anders Kompass, Zeliha Dagli och Kavot Zillén - som mottog nomineringen å sin fars vägnar (Abdulbaghi Ahmad) som inte kunde närvara.

Övriga nominerade är forskaren och barnpsykiatriern Abdulbaghi Ahmad, som arbetar med flyktingbarns mentala hälsa både i och utanför Sveriges gränser. Mariet Ghadimi, grundare och verksamhetschef för den ideella organisationen TRIS – tjejers rätt i samhället, Zeliha Dagli, feministisk debattör och aktivist som lyfter jämställdhetskampen i förorten och FN-medarbetaren Anders Kompassom som slog larm om att fredsbevarande FN-soldater begått sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken.

De nominerade presenterades med Raoul Wallenbergs syster, Nina Lagergren och juryns ordförande Olle Wästberg förklarade om valet av de nominerade:
– Raoul Wallenberg räddade tusentals judar undan Förintelsen i andra världskrigets slutskede i Budapest. Han tog till fånga av Sovjet och dog i fångenskap. Raoul Wallenbergs unika insats var länge mer uppmärksammad i andra länder än i Sverige. Därför är det glädjande att det nu finns en Raoul Wallenbergs dag, den 27 augusti, och ett Raoul Wallenbergpris.
– Få kan leva upp till Raoul Wallenbergs insats, men han är en förebild vi måste ta tillvara. De vi nu har nominerat har alla verkat mot fördomar och för människans värdighet i Raoul Wallenbergs anda. Det är glädjande att så många människor idag gör ideella insatser mot främlingsfientlighet och intolerans.

Amir Ashour höll ett hyllat tal på QX GayGala 2016, ett tal som mottogs med jubel och som han senare förklarat gjorde att han för första gången kände att Sverige var hans nya hem.