Öppna Moderater höll förbundsstämma i Göteborg 22-23 april.  Vid stämman klubbades 4 propositioner och 7 motioner. En ny förbundsledning under omvalde förbundsordföranden Fredrik Saweståhl valdes.

Öppna Moderater sammanfattar att de idag har 11 distrikt, ”rekord både i antal medlemmar och i medial synlighet”och att förbundet ”besökt rekordmånga Pride-festivaler för kampanj.”

– Det är jättekul att se vilket fint år som 2016 blev för vår organisation. Engagemanget har varit stort och stödet från alla delar av Moderaterna likaså, konstaterat Fredrik Saweståhl.

Stämman som hölls på Moderaternas Västra Götalands kansli öppnades av regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland Johnny Magnusson. Årets stämmotalare var ordföranden i West Pride Tasso Stafilidis som talade engagerat om arbetet med att göra Göteborg till en hbtq-vänlig stad och om det utsatta läget för hbtq-personer i många länder. 

En av stämmans sju motionerna rörde den politiska heta frågan om moderaternas relation till Sverigedemokraterna. Motionärer ville se ett ställningstagande från Öppna moderater sida om att ”moderaterna under inga som helst omständigheter ska ha någon politisk samverkan med Sverigedemokraterna.” Bland de undertecknade fanns de två vice förbundsordförandena Jenny Edberg och Edith Escobar. De två reserverade sig även mot förbundsstyrelsens svar som innebar att motionen avslogs. Öppna moderaters förbundsstämma ställde sig också bakom partiets sätt att idag hantera relationen till Sverigedemokraterna.

Ett kommunpolitiskt program med 46 punkter antogs liksom politisk inriktning på stärkt trygghet i samhället. Öppna moderater ställer sig bakom kravet på att transsexuella skall friskförklara och de vill se ett förbättrat arbete mot hedersförtryck, hbtq-utbildning för nyanlända och en rätt för den som bytt kön att få ut betyg m.m. i det nya namnet.

– Vi måste fortsätta ligga på mot alla moderatledda kommuner om ett bra hbtq-arbete, hålla hög profil i kampen mot hedersförtryck och jobba vidare för fler reformer som underlättar livet för transpersoner. Vi har tagit bra steg framåt i vår politik, säger Fredrik Saweståhl i ett pressmeddelande från förbundet.

Till Öppna moderaters förbundsstyrelse omvaldes ledningen med Saweståhl, Edberg och Escobar. Ledamöter är Johan Bergquist, Södermanland, Tobias Björk, Väst, Jonas Hellsten, Halland, Anders Karlsson, Stockholm, Hannes Kataja, Västmanland, Robert Mellberg, Stockholm, Lars Sporrong, Stockholm och Alexandra Ward Slotte, Sydost