Under seminariet har Joshua berättat att han genom hela sin artistkarriär har varit öppen med sin transbakgrund. Han började så att säga som sångerska, tog en paus medan stämbanden förändrades av hormonbehandlingen och kom tillbaka som sångare. Under seminariet får han frågan varför han inte som många andra färdigbehandlade heterosexuella transkillar lämnar hbt-samhället bakom sig för att satsa på att ”passera” och leva som en helt vanlig heterokille. Han svarar att hbt-samhället är en del av honom, att han inte hade varit den han är idag om han inte hade haft sin transbakgrund och att han inte vill vända ryggen mot hbt-världen som har givit honom så mycket. Efter seminariet frågar jag om han ser sig som ”straight” eller ”super double queer” och han nickar igenkännande.
– Jag skulle säga super double queer. Att tillbringa tid i en kvinnokropp är en del av var jag har varit och den jag har blivit. Jag var ”lesbisk” när jag träffade min flickvän, som då uppfattade sig själv som lesbisk. Vi är fortfarande ihop och kan kanske uppfattas som ett heteropar men vi har ju en helt annan bakgrund och inställning. En annan sak som har gjort mig mer queer efter att ha genomgått behandling, är att jag i min kvinnokropp aldrig skulle ha gått med på att vara ihop med en man. Nu, när jag är den man jag vill vara, kan jag tänka att det inte spelar så stor roll längre.
Gäller det andra områden också?
– Ja, jag tror att jag i början var väldigt självmedveten och försökte göra saker som ”en riktig man” vilket ledde till att jag överkompenserade. Nu är det mer avslappnat och jag kan uttrycka feminina sidor också. Jag letar inte heller längre manliga förebilder att apa efter, jag är trygg med den jag är.

Joshua Klipp

Jag har sett hur Tyra spärrar upp ögonen så fort hon säger ”gay”. Är hon verkligen så blåst. Eller jag menar, hur var det att träffa Tyra?
– (skratt) Tyras producenter var väldigt pålästa och hade en jättebra attityd. Det var de som hade skrivit frågorna i originalmanuset, men de varnade mig att hon säkert skulle sväva bort i egna frågor som kanske inte var lika pålästa. Hon frågade mycket riktigt om mitt könsorgan och operationer på ett ganska… plumpt sätt. Jag svarade ”många killar vill gärna prata om vad som finns i deras byxor, jag är inte en av dem”, men det klipptes bort sedan. Det var synd, jag hade önskat att folk fick se det så att de fattade att man inte går runt och frågar folk om deras könsorgan.

På seminariet berättade Joshua att han brukade sjunga jazz innan hormonbehandlingen, men att han nu ägnar sig mer åt soulig pop, dansmusik och rock. Jag frågar vad som fick honom att ändra stil, och han svarar att det berodde på röstförändringar och att han inte kan sjunga jazz på samma sätt längre.
– Det är synd, för jag älskar jazz. Jag kommer nog att återuppta det så småningom, starta ett jazzband och se vad jag kan göra med den här rösten.
Hans flickvän sitter bredvid och påpekar:
– Men du ville ju alltid vara rockstjärna också. Han ville alltid vara rockstjärna men han ville inte vara en kvinnlig rockstjärna, så det gick inte förrän han kunde vara manlig rockstjärna istället.

Du har varit på Tyra Show och på EuroPride och mycket mer. Vad skulle vara den ultimata fortsättningen på karriären?
– Om jag får drömma så skulle det vara att intervjuas för Rolling Stone Magazine, att min nya video visades på MTV, att delta i True Colours Tour och att få sjunga med Pink eller Janet Jackson. Om jag får drömma alltså, och det får jag ju.

Under fredagen höll Joshua ett seminarium om röst, röstförändringar och röstträning för FtM i Pride House.