– Är könsneutrala äktenskap en landvinning för hbt-rörelsen eller är det ett påfund? frågade Tiina Rosenberg de fyra i panelen som bestod av:
Athena Farrokhzad, skribent, Conny Öhman, RFSL, Ulf Holm (mp) och Tomas Tobé (m).
Tomas Tobé (m) svarade först.
– Vi har haft en lång debatt om detta och vi förespråkar könsneutrala äktenskap. Vi ska inte göra skillnad på homosexuella och heterosexuella. Motfrågan blir ofta om vi ska lägga oss platt för heteronormativiteten, men detta är viktigt för många, särskilt för kristna hbt-personer, säger han.
Tomas Tobé säger också att partiet vill att det ska vara upp till varje enskild präst att avgöra om dem vill viga eller inte.
Ulf Holm (mp) säger att de egentligen vill ha ett civilrättsligt äktenskap.
– Vi kan inte bygga in en diskriminering i lagen där präster kan vägra att viga hbt-personer. Vi kan inte leva i ett sådant apartheidsystem. Det vore principiellt fel, säger han.
– RFSL har drivit frågan om könsneutralt äktenskap ända sedan 1953, och det är viktigt att hbt-personer får samma rättigheter som heterosexuella. Präster ska inte få neka att viga personer av samma kön. Den här frågan måste lösas snart, säger Conny Öhman, RFSL.
Athena Farrokhzad, skribent och poet är näste talare.
– Jag pratar från aktivistiskt håll. Vi måste prata om vad äktenskapet egentligen är, och om synen på äktenskapet. För mig är det en heteronormativ institution. Vi skriver kontrakt på varandras könsorgan, säger hon.
Athena Farrokhzad tycker att var och en ska använda sina medborgerliga rättigheter till att stödja dem som inte får stanna i Sverige, till exempel att gifta sig med en papperslös.
Conny Öhman, RFSL menar att vi har monopol på varandras könsorgan ändå i och med att vi har förhållanden.
Ulf Holm (mp):
– Jag reagerar starkt mot attacken på äktenskapet. Äktenskapet är ett tecken på att vilja leva tillsammans och därför är ett könsneutralt äktenskap viktigt. Men det är också viktigt att diskutera samlevnadsbalken. Äktenskapet är juridiskt komplicerat, men viktigt för många. Arbetet med lagen om ett könsneutralt äktenskap har tagit alldeles för lång tid, 30 veckor på remisstid, ofattbart. När det handlade om a-kassan tog det 3 veckor. Tomas jag hoppas att det blir en ”propp” i höst, säger han.
– Var sak har sin tid. Lagstiftningen för mig är att visa på hur människor ska leva. Är det verkligen omöjligt att tänka på ett annat sätt, att ha ett annat system, frågar Athena Farrokhzad retoriskt.
Thomas Tobé (m) svarar:
– Vi håller oss till majoriteten, och inom hbt-världen vill de allra flesta leva i pararförhållanden. Majoriteten av svenska folket tycker också att hbt-personer ska få möjlighet att gifta sig i kyrkan, säger han och ger samtidigt en känga till Ulf Holm (m) om att den förra regeringens remisstid om könsneutrala äktenskap tog 12 år.
– Som riksdagsledamöter har ni möjlighet att skapa andra möjligheter. I min värld lever folk som inte får jobb och människor som inte kan åka tillbaka till sina hemländer. Vi har olika världar, säger Athena Farrokhzad.
Ulf Holm (m) tycker att Athena Farrokhzad är inne på ett sidospår och passar samtidigt på att ge svar på tal till Tomas Tobé.
– Tomas, hade vi tagit fram en könsneutral äktenskapslagstiftning för 12 år sedan hade moderaterna röstat nej. Låt oss i stället välkomna en debatt för framtiden.
Tiina Rosenberg ger ordet till publiken.
– Vad kommer att hända med oss som ingått partnerskap när den könsneutrala äktenskapslagen kommer. Kommer mitt partnerskap automatiskt att ändras till ett äktenskap då? undrar en i publiken.
Tomas Tobé (m) besvarar frågan med: ”Ja som det ser ut nu.” Men han lägger till en personlig reflektion om att han hoppas att det ska finnas en valmöjlighet angående det.
En person från Norge påpekar att den möjligheten faktiskt finns i deras könsneutrala äktenskapslagstiftning som nu blivit verklighet.
En kommentar från en i publiken om det könsneutrala äktenskapet:
– Vad är det vi vill ha i äktenskapet? Är det en nostalgisk längtan? Jag tycker allt blir så hopblandat. Varför vill folk ha äktenskapsrätten? Det borde finnas med i diskussionen.
Conny Öhman, RFSL besvarar kommentaren med att det nog är av samma skäl som heterosexuella vill gifta sig. Varför gifter sig folk? frågar han retoriskt.
En annan ur publiken tycker att det är för lite prat om kärlek, och menar att det ju faktiskt är därför vi gifter oss.
– Alla ska ha samma möjligheter. Vi har samma skyldigheter, men inte samma rättigheter.
Uppdaterad 2020-10-22