Gunnar Ricknell, ansvarig för polisens arbete i och runt Pride Park, hade svårt att göra en uppskattning på hur många festivalbesökare som vistades på kullarna utanför det officiella parkområdet, där det fortfarande är tillåtet att ta med alkohol.

– Men vi har inte haft något bus. En del är onyktra, men alla är glada, sade Gunnar Ricknell, som tidigare jobbat under Vattenfestivalen..

David Lundgren är 29 år och rivningsarbetare. I år är han på sitt tredje Pride, som vanligt utan festivalband kring den tatuerade handleden. Att Parken öppnar firar David med flasköl i gräset utanför parkens grus tillsammans med sex vänner. I bandspelaren dunkar hip-hop med Immortal Technique som dränker Arrivals Abba-covers på Parkscenen.

– Jag känner inte att jag har så mycket att hämta i Parken. Jag hör hemma här, säger David och nickar mot kullarna med cigaretten i mungipan.

Pride House lockar inte heller.

– Då ligger jag hellre bisexuell och skön på Långholmen eller Fittjabadet. Eller här. Bada och ragga. Det är glädje.

Johanna Mayorga, 27 år från Ecuador, fick sitt veckopass i födelsedagspresent. Hon sitter ändå utanför i gräset med sina kompisar.

– Alla har inte råd att betala sådana summor som det kostar att gå in, säger Johanna.

Efteråt ska de på Club Matanga på Hornsgatan för att dansa till reggaeton. Johanna tycker precis som David att parken inte lockar riktigt, trots att hon har varit inne ett par gånger. För henne är Pride House det viktiga med Pride.

– Det är där det politiska avancemanget sker. Jag gillar att det är mycket trans i år, eftersom det är en het fråga i Latinamerika där man inte riktigt vant sig vid att det finns mer än två kön.

Johanna Mayorga, som bott i Sverige i ett år, tycker att homosexuella invandrares situation borde diskuteras mer på Pride House.

– Homosexuella har murar att riva i alla länder. Men som invandrarkvinna är murarna högre, eftersom men dessutom diskrimineras utifrån klass, ras och kön. Om fler svenskar skulle inse att homosexuella invandrare finns, och att vi går samma kamp som dem, skulle vår situation underlättas.