– Hur ska vi nu jobba utifrån den nya policyn? frågar Anette Sjödin.
LO: s vice ordförande Ulla Lindqvist tycker att det behövs mer utbildning i de fackliga utbildningarna, och säger att policyn är något som alla LO-förbund står bakom.
Anette Sjödin ber varje förbundsrepresentant att berätta om hur de jobbar med hbt-frågorna.
My Billstam, ombudsman från SEKO, menar att det är lätt att stifta lagar, men att man måste tänka på sina egna värderingar. De har tagit fram något de kallar för ”värdesäcken” en liten ryggsäck som innehåller lappar med olika värderingar kring frågor om hbt, jämställdhet och integration. Meningen är att kunna bryta tankar och åsikter om varandra och få igång en rejäl diskussion på arbetsplatserna.
Ulrika Vedin, utredare från Handels berättar att de håller på att ta fram en handlingsplan som ska färdigställas under första halvåret 2009.
– Vi är hyggligt stolta över vårt arbete hittills och vi är glada att vi hoppade på Fritt Fram-projektet vilket ökade våra kunskaper, säger Birthe Josephson, ombudsman, Kommunal.
Hon berättar också att de för cirka två år sedan har startat upp ett utbildningsprojekt riktat till sina anställda.
Therese Hultén, Hotell- och Restaurangfackets andre ordförande, berättar att de gjorde sin första mångfaldsplan år 2001. Utifrån policydokumentet ska det också göras handlingsplaner.
– Hur ser det fackliga ansvaret ut? frågar Anette Sjödin.
– Ja, det är ju en arbetsmiljöfråga. Arbetsgivaren har alltid ansvar för arbetsmiljön, vi ansvarar för att driva frågan på dagordningen, säger Ulla Lindqvist.
Anette Sjödin frågar om detta verkligen är något som man kan vända sig till facket om.
– Jag tror problemet är bristen på en facklig närvaro på arbetsplatserna, säger Therese Hultén.
Birthe Josephson tror att många inte kopplar ihop diskrimineringsfrågor med facket.
– Det är viktigt att göra det synligt. Vi måste visa i direkta exempel och visa i detalj vad det faktiskt handlar om, som när Kommunalarbetaren hade en artikel om en transperson, säger hon.
En ur publiken frågade om hur kunskapen om transpersoner ska kunna nås ut.
Therese Hultén nämner att de använder RFSL: s broschyrer där transbegreppet förklaras. Hon menar också att det är en utbildningsfråga lika mycket som en förtroendefråga.
– Tanspersoner kommer inkluderas i den nya diskrimineringslagstiftningen som börjar gälla nästa år. Men vi jobbar naturligtvis med de frågorna oavsett diskrimineringslag eller inte, säger Ulla Lindqvist och möts av en stark applåd.
Några punkter ur policydokumentet:
Vad ska facket göra?
I arbetet med diskrimineringsfrågor ska både kollektivavtal och lagstiftning stå i fokus.
Se till att diskrimineringsfrågor alltid finns med i facklig utbildning
Var tydlig med att diskriminering och trakasserier på arbetsplatsen inte accepteras.
En viktig facklig uppgift är att samverka med arbetsgivaren om att ta fram handlingsplaner och rutiner för att förebygga att diskriminering eller trakasserier på grund av sexuell läggning eller könsidentitet inträffar.
Uppdaterad 2016-11-16