– Det finns en stor okunskap när det gäller bemötandefrågor inom vård och omsorg, säger Devrim Mavi, chefredaktör på tidningen Arena och moderator för dagens debatt, och ställer sedan den första frågan till panelen.

”Hur kan vård och omsorg bli bättre på bemötandefrågor?”
Christin Johansson ordförande för Akademikerförbundet SSR svarar att det är en viktig profilfråga yrkesmässigt, eftersom många arbetsplatser har attityden att ”Vi har inga sådana problem hos oss”. Hon tror också att det är viktigt att fokusera på heteronormen.

Devrim Mavi frågar vad det respektfulla bemötandet egentligen innebär.
– Att ha en medvetenhet om att exempelvis den som sitter bredvid sjuksängen kanske inte är en kompis, utan faktiskt patientens partner, säger Christin Johansson. Som profession är det viktigt att faktiskt ställa frågorna och att ha en tillåtande attityd.

– Är sexuell läggning en intigritetsfråga? undrar Devrim Mavi.
– Förutsättningen för en bra vård är också att patientens familjesituation kommer fram. Insikten om sexuell läggning är dålig i vård och omsorg, och det verkar som hbt-frågor inte alls finns med på dagordningen i de flesta kommuner, säger Håkan Ceder, överdirektör på Socialstyrelsen.

Devrim Mavi:
– Varför har inte Socialstyrelsen jobbat med den här frågan hittills?

– Vi har jobbat en del tidigare. Bland annat har vi gjort en kartläggning bland medarbetarna i frågan, och vi har deltagit i en konferens med Fritt Fram-projektet. Dessutom finns det starka skäl att jobba med äldrefrågorna ur ett hbt-perspektiv, säger Håkan Ceder.

Carin Hall, enhetschef på Socialtjänsten i Luleå tycker att det fortfarande finns mycket att jobba med, men att det är synd att det ska behövas.

– Inom socialtjänsten är hbt-frågan tyvärr en icke-fråga, men det viktigaste är att frågan kommer upp på agendan. När det gäller bemötandefrågan tror jag inte det hjälper att sätta sig på skolbänken, säger Lotta Persson, socialchef, Botkyrka kommun.

– Har ni tagit upp problematiken kring heteronormen?, frågar Devrim Mavi.

– Detta är något som återstår i vårt arbete. Det behöver vi jobba med, svarar Lotta Persson.

Devrim Mavi breddar debatten genom att fråga varför panelen tror att hbt-frågorna är så osynliga?

Christin Johansson menar på att alla låtit sig luras om att det inte är någon viktig fråga. Att attityden är: ”Folk får väl vara ihop med vem de vill”.

– Alla människor har en sexuell läggning, det är en del av oss. Hur vi ska öka medvetenheten är en stor fråga. Visserligen har det hänt en hel del och mycket av det har Pride bidragit till, men det finns ett stort arbete kvar. Positivt är att det finns ett stort sug och en ökad medvetenhet kring frågan, säger Christin Johansson.

– Jag saknar forskning. Hittills har jag inte sett någon forskningsansökan kring hbt-frågor, säger Håkan Ceder.

– Vad är ni inom Socialstyrelsen beredda att göra i hbt-frågan?, undrar Devrim Mavi och vänder sig till Håkan Ceder.

– Vi ska kartlägga hur äldreomsorgen fungerar ur ett hbt-perspektiv, svarar han.

Carin Hall påminner om hur viktigt de är att hbt-frågorna fortsätter diskuteras hela tiden. Och menar att det inte bara är att gå på en kurs och sedan faller allt i glömska.