Kulturhusets chef Eric Sjöström talade om orättvisor och jävlaranamma.

För fjärde året anordnas Pride Ung på Kulturhuset Lava för alla under 25. Årets öppningstalare var Eric Sjöström talade om homosexuellas situtation i andra länder, HBT-hierarki och hur förståelse främst nås genom samtal och möten men att det också krävs kamp och jävlaranamma.

Vain Diesel som Anne-Frid Lyngstad

Därefter dubbeldraggade den australiensiska dragkingduon Sexy Galexy och Vain Diesel som inte kände sig helt hemma i Lavas för ändamålet för stora lokaler.

– Sen är det svårt när man är i ett annat land och publiken är väldigt ung. Och så var vi ju inte huvudnumret. Men vi hade jättekul, sade Sexy Galexy.

Gruppen Yrla med singer/songwritern Niki Åström bakom spakarna bjöd därefter på självutlämnande texter och sövande stämsång om pinsamma händelser och gamla fyllestrul.

20-åringen Niki Åström sjöng om sitt liv.

Niki Åström kom ut som åttaåring och skriver mycket i självterapeutiskt syfte.

– Jag skulle gärna lysnat på något sådant här när jag var ung, sade Niki Åström, som tillbringat mycket av sin ungdom i Lavas lokaler.

Därefter blev det vispop med Leigh and the Army och brittiske rapparen Q-Boy fick som sista akt igång publiken, som då hade reduerats till drygt 60 personer, främst med sin dans och lite humor.

Katarina Stenkvist var nöjd med invigningen.

– Absolut. Det kom nästan dubbelt så många som förra året och stämningen var kanon.

Vad ser du mest fram emot under veckan på Pride Ung?
– Den öppna scenen på torsdagen kommer nog att bli spännande.