I foajen till Kara Teatern på Kulturhuset kan du träffa Stolta föräldrar varje vardag under EuroPride. Mellan 12-18 mån-fre finns de tillhands om någon vill komma i kontakt med dem.
– Vi håller till en trappa ner längst in, säger Jan Helgesson, som är en av föräldrarna i nätverket.
Nätverket Stolta föräldrar har funnits i många år och fick år 2005 QX Hederspris på Gaygalan. Och varje år får Stolta föräldrar mest jubel i Prideparaden.
På sin hemsida skriver de bland annat:
Sonens eller dotterns besked om sin sexualitet kan komma som en chock.
Att det inte blir som man har tänkt sig kan väcka både sorg och ilska. Rädsla och oro kan finnas för att barnet ska bli trakasserat, känna utanförskap och få ett olyckligt liv.
En osäkerhet kan finnas för hur omgivningen ska reagera. De egna reaktionerna kan också vara förvirrande och väcka många motstridiga känslor. En del kanske känner skam över fördomar som man inte trodde sig ha. Om vi föräldrar öppet stödjer våra barn i deras sexualitet kan vi åstadkomma förståelse och acceptans i vår omgivning. Om vi föräldrar har kontakt med varandra kan vi vara stöd för varandra och om vi föräldrar blir en stor och stark grupp kan vi tillsammans förändra och påverka negativa attityder och fördomar i samhället
”.

Klara Teaterns foaje ligger på Kulturhuset, plan K1.