Det är inte jag som går över gränsen, det är gränsen som går genom mig”, säger Lisa Tulin mellan två av de tecknade filmer med transtema hon visar under första dagen på Pride House. Under en timmes tid får vi se fantastisk tecknad film av Lisa Tulin, aka animatören Lasse Persson, som förutom att tolka de fyra kortfilmerna ur transperspektiv ger sin syn på transvestism. Detta är bara en av de många programpunkter som under dagen har handlat om mer och mindre lättsamma transfrågor.

Tidigare under dagen har den norske poeten och författaren Tarald Stein läst dikter ur sin egen diktsamling, som rör sig kring kropp och kön utifrån hans egen upplevelse av att vara född i fel kropp. Hans resonemang kring dikterna handlade både om medias och omvärldens reaktioner på diktsamlingen och mer privata tankar om att vara en transman som attraheras av män. ”Thank God for the bisexuals”, log Tarald när han väl släppte manuset han till en början höll sig i.

Tarald
Lisa Tulin

Skrivsugna transpersoner kunde senare samlas i Taralds skrivarskola för trans, medan andra kunde gå på transskola för nybörjare eller kanske workshop för MtF-kvinnor. Programmet gav också tillfälle att diskutera Leslie Feinbergs roll i transaktivisters kamp, en diskussion som utmynnade i konstaterandet att den lesbisk-separatistiska rörelsen har gått från att exkludera transkvinnor till att bli mer och mer självklart transinklusiva.

Imorgon inleds dagens transseminarier med en aktuell diskussion om namnlagen, som i sin nuvarande utformning hindrar folk från att ta så kallade ”könskonträra namn”.