Hej!

Jag är en 22-årig bisexuell tyskfinne som gör mitt första Pride.
Jag får inget CSN över sommaren och letar därför så många gratisgrejer som möjligt.
Jag vill gärna engagera mig i seminarier och politik, men hamnar ofta (till stor skam) på något mer lättsmält.

Vi ses!

Parken var en annorlunda upplevelse för en förstagångsprideare. Det kändes som om alla redan kände alla, utom jag. Jag fastnade mer för festivalstämningen utanför på gräset, där ingen kände någon men alla sträckte fram en öl och bad en slå sig ner. Det är kärlek. Bra förfesttips, oavsett läggning.

Jag vill också flagga för den intima stämningen framför Kulturscenen, där det också händer en hel del kul idag. Lill-Babs gör sin sista stora turné (yeah right) och Cecilia Forss och Nour el-Refai är roliga över könsgränserna tillsammans med trubauren Maud Lindström. Alldeles bredvid spelar Alexandra Dahlström plattor då Lilla Pride blir vuxenhäng och husbandet Sternfall spelar balkanpop. Blev inte så förtjust när jag hörde dem på skiva, hade väntat mig något röjigare, men värt att kolla live.

Lilla Pride förresten. Har du barn – ta med dem dit! Cirkus Cirkör har cirkusskola och barnen jag såg igår gick verkligen in för det. Rekommenderas! Mona Sahlin läser godnattsaga också.

Som ett svar på schlagerkvällen kör Club Caliente på Dansbanan. Ta med höfterna!

På dagen då? Helst vill jag bara sova. Men annars vore det kul att se Ett år senare i omklädningsrummet om huruvida det skett några framsteg vad gäller homofobi och sport. Hade varit roligare om förra årets invigningstalare Glenn Hysén varit med dock. På taket är det femme-kamp (hur ser en sån ut?) och EU-parlamentareikern Christoffer Fjellner har en fotoutställning med Pride-firande i andra EU-stater. Gå dit och känn hur bra du har det!

Samtidigt finns det platser kvar till Hedwig and the Angry Inch klockan 19.00 som är ett stående tips varje dag. Jag är också nyfiken på om den öppna scenen på Pride Ung kan bjuda på något spännande.

Men helst av allt vill jag sova.

Just det, kvällens fester. Kolla Gay Guide. Orkar inte med muskelfest och bar överkropp.

Mer om Pride i QX Gay Map eller på Stockholm Prides hemsida.

[topheadline]Onsdag[/topheadline]
I QX augusti sade Nisse och Martin, som träffades på EuroPride 1998, att onsdagen i parken var den bästa dagen på hela festivalen. Avspänt mingel och allmän festivalstämning. Så det är där jag kommer att vara idag.

Det finns ingen punkt som karate-lockar, så jag lär greppa ett program och bara glida runt. När det blir tillräckligt sent att dricka utan att klassas som alkoholist lär jag söka upp närmaste restaurang. Hade jag inte varit nötallergiker hadejag tryckt i mig ett par av Anna och Mats på Kungsholmens crêpes. Kokos, banan och nutella. Och där kom saliven.

Vänsterpartiet kör singstar, vilket känns lite osoft klockan 14.00 på förmiddagen. Samtidigt spelar Tiina Rosenberg sin favoritmusik på Kulturscenen, och i min nyfödda fascination över denna stubbeprydda härlighet måste jag gå dit. Bara för att höra vad kvinnan lyssnar på. Vivaldi? Ainbusk singers? Rage against the machine? Man kan bara ana…

19.00 är det i alla fall vernissage på Galleriet där det bjuds på ”skumpa” (blah, avskyr det brat-ordet). Konst och alkohol har alltid gått hand i hand. Redan de gamla grekerna osv.

Cookies n Beans, med Frida Öhrn från Oh Laura, spelar Dolly Parton-country när Lilla Pride blir vuxenhäng klockan nio. En rosa cirkusby känns som en cool setting för en konsert.

Sirqus Alfon uppträder på kulturscenen 22.30. Såg dem på Euro Prides presslunch, men det kändes som fel format. Sen kväll och stor scen känns som ett bättre upplägg för deras knasiga upptåg.

Inget festande för mig ikväll, även om Miss Gay koras på G vi Slussen, en tävling som känns lite hetare än männens motsvarighet eftersom flera av kandidaterna är snygga på riktigt.

Ledsen att det inte blir några gratistips, men är u ung: gör in paradoutfit på Lava, hyr en trampbåt på Djurgården och gå på utställningen §1 i Båthall 1.

Mer om Pride i QX Gay Map eller på Stockholm Prides hemsida.

[topheadline]Tisdag[/topheadline]
Fan, jag går inte igång på seminarier. Idag är det mest trans på Pride House och jag känner mig för dum för att lockas av dagens program. Det känns som att nivån på samtalen är för hög för en oinsatt. Det enda jag fastnar är ”Vem ska bestämma vad jag heter?” klockan 12.00. Och det är mest för att en killpolare ville byta sitt andranamn till ”Melanie” men fick avslag. Idiotlag.

Om man dessutom ska tänka gratis invigs nog dagen i Kungsträdgården istället, med nycirkus, dans och opera och lunch från någon av de närliggande restaurangerna. Start klockan 12.00.

Sedan kan Reuben Sallmanders fotoutställning på PUB-husets plan 3 vara en bra grej. Var där i förbifarten igår och bilderna är helt ok.

Dildokubben klockan 15.00 rekommenderas för dig som missade gårdagens dongfajt. Hoppas att domare Farao Groth har lärt sig reglerna idag dock. Blonda killar utan koll är bara charmiga till en viss gräns.

Jag hade kunnat tänka mig att haka på någon av dagens båtturer, om de inte hade gått loss på 200 spänn styck. 20 Sofiero! Har jag redan pröjsat 800 spänn för ett veckopass känner jag mig färdigbetalad, förutom vad gäller alkohol och mat.

Kvällens mat blir dock gratis på Gay Camps grillunch på Frescati som börjar 18.00. Eller så hoppar jag det och kollar Alcazar på Mälarpaviljongen 19.00. Även om jag överhuvudtaget inte gillar deras musik så låter bärs och akustiskt med havsdoft i näsan och solen i nacken helt ok.

Har du tröttnat på frisk luft premiärvisas gaykomedin Patrik 1,5 med Gustaf Skarsgård och Torkel Peterson som börjar 18.30 på Filmstaden Sergel. Jag har dock inte de 150 kronorna (som i och för sig går oavkortat till Noaks Ark) och The Dark Knight känns som en hetare biofilm isåfall.

Avsluta alltid dagen med ett bad, medan det fortfarande är sommar. Algblomning is for suckers!

Brasklapp: God-Des and She och Q-Boy spelar båda på Kulturhustaket.Gratis och värt att kolla in. Något ovärt är inträdet till kvällens Patricia-fest. 200 spänn. Galet överpris.

Mer om Pride i QX Gay Map eller på Stockholm Prides hemsida.

[topheadline]Måndag[/topheadline]
Idag klockan 11:45 öppnade Pride House med ett invigningstal av författaren Liw Enqvist. Säkert spännande, men inte ett av dagens tips.

För min del börjar programmet klockan 14.

Lesbianhumor i Kyss min plysch!, lindy hop med Lambda IF Dans och Gustavo Bengtssons luftakrobatik i Gallerian börjar alla samtidigt klockan två.

Eftersom jag har sträckt låret och har ont om pengar väljer jag gratisalternativet Gustavo Bengtsson i Gallerian. Är du ny i Stockholm är det en bra början, eftersom du samtidigt kan kolla in EuroPrides infocenter (och dess galna design).

Oavsett vad du väljer: se till att vara på Kulturhustaket klockan 15.00 och dildokubba like crazy! Farao Groth leder denna HBT-världens nationalsport och med tanke på hur vädret ser ut lär taket vara ett bra ställe att bättra på brännan.

Kubben slutar 16.00 och då tänkte jag antingen stanna kvar på taket för electro-pop med Amy Kasio eller dra med mig mina nyfunna kubbvänner förbi närmsta ICA för något drickbart och sedan ta röda linjen till Hornstull för bad på Långholmen. Den som vill kan näcka på klipporna, jag föredrar turiststranden eller bron.

Det vore i och för sig kul att se Tiina Rosenbergs feministiska brandtal ”Pervers och stolt” vid 17.15 på Kafé Klara, PrideHouse. Det säger jag inte med sarkasm. Tiina är grym! ”Den knutna näven är inte bara en symbol för kamp utan även ett sexredskap.” Förbannat roligt! Men sol och bad slår högre.

Sista stoppet för dagen blir fotbollsträning med Stockholm Snipers på Stadshagens IP, (T-bana Stadshagen). Jag är alltid med på lite kvällsboll, och även om du hatade gympan i skolan är det här ett bra tillfälle att pröva. Om inte annat hittar du säkert någon att tjôta lite med. Idrott förenar!

Mer om Pride i QX Gay Map eller på Stockholm Prides hemsida.