Vi slår oss ner med Alf Kjeller som är ansvarig för Parken för fjärde året i rad för att höra lite om allt arbete som ligger bakom Pride Park.
För att allt skall fungera i detta gigantiska projekt har Alf tio stycken delprojektledare och dessa har sedan september 2007 träffats, funderat, planerat, diskuterat och byggt upp organisationen inför festivalstarten i parken i morgon onsdag.
– Många av volontärerna återkommer år efter år, det är som en stor familj som samlas och de nya volontärerna kommer snabbt in i gemenskapen, berättar Alf.
Men att vara volontär är inte så glassigt som en del kanske tror, det innebär ett hårt slit och engagemang för att allt skall fungera före, under och efter Pride.
– Det är som att bygga upp en mindre stad under några häktiska dagar, berättar Alf. Vatten skall dras, liksom elledningar och nätverk för IT. Sambandscentral skall upprättas, det skall byggas och snickras och volontärer skall utbildas.
Volontärutbildningen består av bland annat säkerhet, radiokommunikation, alkoholförordning, policy-frågor och mycket annat beroende på var volontären kommer att arbeta med. Många volontärer får här möjlighet att prova på arbetsuppgifter de annars inte får möjlighet till i den vanliga ”grå vardagen”.
Volontärerna tar ledigt från sina vanliga vardagliga sysslor, bekostar resa och uppehälle, men framför allt tid och arbete helt gratis. Den lilla ersättning som de får är något billigare boende, turistkort på SL, volontärs-tröja och fri entré.
Då Pride är slut för oss så fortsätter arbetet för många volontärer fram till torsdagen efter festivalen då allt skall vara rivet och återställt till det vanliga Pride-lösa Tanto.
Vi träffade några av alla hjältar inblandade i året EuroPride.