STOCKHOLM/SKOTTLAND
Den andre mannen bakom the Tartan of Pride är Patrick McVey Gillon, ägare av Scottish House på Kungsholmen. Han har tidigare designat flera tartanmönster, bland annat till idrottsföreningarna Djurgården och Hammarby.
Funktionen med en tartan är att den förenar människor från en viss familj, organisation eller region. Tillsammans med Göran Broberg har han alltså designat det Pridemönster som nu erkänts av Scottish Tartan Authority i Edinburgh.
– Du kan gå i din kilt på Glasgows gator och om någon frågar ”what tartan is that?” är du fullt berättigad att säga att det är din familjs.
The McPride family?
– Haha, yeah exactly.
Att få en tartan registrerad är ingen lätt sak. Först ska mönstret designas, ullgarner och färger väljas, ett 15 meter långt prov vävas och skickas till the Scottish Tartan Authority. Provet får inte likna något annat av de andra 2000 tartaner som finns.
– Hela ens arbete kan gå rätt ut genom fönstret, säger Patrick McVey Gillon och skrattar.
Scottish House kommer att ha ett tält i Pride Park där man alltså kan beställa en skräddarsydd kilt direkt från Skottland. 4500 kronor för en klassisk, 3300 för en casual.
– En casual är inte lika tung, inte lika mycket tyg i vecken, förklarar Patrick McVey Gillon.
Svider det? Mönstret säljs även metervis á 580 kronor.
– Vi vill skapa ett modemönster för gayrörelsen, säger Göran Broberg. Det ska bli väldigt roligt att se var det kommer att användas.

Historien bakom the Tartan of Pride, såsom det står hos Scottish Tartan Authority:
This tartan is made to unite all people that believe in love and respect.
The colours are from the Rainbow and symbolize that we are all different and beautiful.
True love can never be wrong.

För att citera William Wallace i filmen Braveheart: freeeedoooooom!