Pride 2006

Dag ett i Pridepark är nu avklarad och trots halvtaskigt väder var det rätt mycket folk och bra stämning. Invigningstalarna Amelia Adamo och Jan Guillou höll sina tal runt femtiden och de flesta var nyfikna på vad de hade att säga.
Amelia menade att gaymänniskor var mästare på att ha kul och vara levande. Och levande blir man då liv hotas, när man hamnar i ett utanörskap. Amelia har varit bögkramare som hon uttrycker det i 40 år och har sorg över att vi ska behöva smyga med vår kärlek och inte kunna eller våga visa den offentligt.

Jan Guillou pratade om att brist på tolerans för andra medmänniskor är samhällets största problem idag. Att hat mot en annan persons hudfärg, religion eller sexualitet skapar konflikter runt om i världen och hotar demokratin.
Guillou berättade att bög var ett skällsord då han var ung men idag är homofob istället ett skällsord och bög knappast negativt laddat. Han menade att ondsint, primitiv, antiintellektuell, vidskeplig, antidemokratisk och intolerant är något av det värsta man kan anklaga en medmänniska för idag och dessa egenskaper passar just homofoben. Han passade även på att ge kängor till Carola och Åke Green för deras mostånd till sexuellt likaberättigande och menade att deras motstånd är skrattretande och knappast farligt. Även Göran Persson fick ta emot en släng eftersom Guillou menade att Persson är den enda politikern som verkar nobba Pridefestivalen.
Publiken lyssnade avvaktande till Guillous tal och först på slutet kom en rejäl applådåska och efteråt verkade de flesta nöjda med valet av invigningstalare.


Amelia Adamo


Jan Guillou

Ett gäng kvinnliga artister som går under namnet fältartisterna underhöll från scenen efter talen. Under ledning av Linda Netsman sjöng Victoria Tolstoy, Rebecka Törnqvist, Therese Lööf och Anna Sahlene ett par låtar var. En blandad kompott kan tyckas, med Törnqvist jazziga lugn till Sahlenes radiopopschlager, men det var trivsam eftermiddagsunderhållning och alltunder kvällen fylldes det på framme vid scenen och vid borden framför restaurantälten.

RFSL delade även ut sina årliga priser och Regnbågspriset gick i år till Aftonbladets ledarskribent Åsa Petersen för att hon ”vågar ifrågasätta de strukturer och normer som människor tvingas leva under och som planteras från tidig ålder. Ett fritt samhälle på alla plan, kräver att fler vågar göra detsamma.”
Ett inte lika kul pris, den rosa tisteln fick Högsta Domstolen ta emot för ”den godtycklighet HD uppvisar när de väljer fälla nynazister för hets men inte pingstpastor Åke Green”. Ingen tog såklart emot priset från scenen…


Aftonbladets Åsa Petersen.

Lill-babs rev av ett gäng örhängen från scenen och under hitkavalkaden blev det allsång långt bak i parken. Folkhemsikonen drog även ett par skämt som fick oss att fnittra lite, och mellansnacket var varmt och hjärtligt. Men trots att Lill-Babs charmade och slet som ett djur lyfte det aldrig riktigt musikaliskt och visst hade det väl varit schysstare med längre versioner av klassiker som ”Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?” och ”Itsy-bitsy teenie weenie”?

Christer Lindarw intog scenen sist av alla och rev av sin ”Kom ut” med massiv manskör och hunkdansare. Maffigt och en bra avslutning på dag ett…


Lill-Babs


Christer Lindarw.


Shirley Clamp sjöng ett par hits.


Rebecka Törnqvist


Victoria Tolstoy


Thérese Lööf sjöng bakom Carola i Grekland, och körade med E-type i ”Paradise” i schlagern 2004. Igår sjöng hon som en av fältartisterna.


Maria Möller sjöng och bjöd på imitationer. Hennes Carola är klockren.


Anna Sahlene I sin schlageroutfit har fått syn på nåt….


…ett stort Sahlene-fan!


RFSL:s representanter delade ut priser…


Stockholm Prides Ulrika Westerlund höll givetvis tal under invigningen och påminde oss om situationen i Riga.

Publicerad: 2006-08-03 12:37:14