– Vi diskriminerar ingen, säger Regnbågsankans ordförande Oscar Ohlis.
På dtm väntade man glatt och i spänning på avslöjandet om vem som får årets Guldanka. Många trodde pristagaren var försenad och kvällens värdinna Catariina Salo fick improvisera lite. Men så kom beskedet. Prisvinnaren Ted Urho stod utanför klubben och även en grupp asylsökande som nekats inträde då de inte hade id-handlingar. Regnbågsankans styrelse fattade då beslutet att låta champagneglasen stå kvar på dtm och flytta festen ut på Mannerheimsvägen.
Journalisten Ted Urho tilldelades Guldankan för ”ett mångårigt, aktivt och framför allt ett modigt engagemang i hbtiq”-frågor.” . Och hans tacktal på Mannerheimvägen handlade om solidaritet och privilegier. Jag stod bredvid hans mamma under tacktalet och hon sa till mej att hon var oerhört stolt över sin son.
På sitt sätt blir Ted den förste som vunnit Guldankan två gånger. 2012 var han nämligen producent på ungdomskanalen Radio X3M som då fick ta emot priset. för att kanalen avdramatiserat och lyft fram frågor gällande homo- bi- och transfrågor för ungdomar.
Vad gällde kvällens pris sa han till mej att han var stolt över erkännandet och att det var självklart för honom att ta emot priset utanför nattklubben med tanke på det som hände.
– Vi behöver fler förebilder som Ted, som vågar och tar ställning för mänskliga rättigheter. Vi är stolta över att kunna dela ut priset åt en person som lagt ner otaliga timmar på hbtiq-frågor på svenska i Finland, uttryckte sig Oscar Ohlis.
Från dtm:s sida säger man att man ber om ursäkt för det inträffade men då ett uppehållstillstånd inte är en officiell id-handling så måste de följa myndigheternas regler och vara säkra på att inte minderåriga serveras alkohol på klubben. De kommer jobba vidare på frågan och vill verkligen önska alla välkomna.
-Vi tolererar inte diskriminering, säger dtm:s styrelseordförande Karri Niwminen, till HBL.fi.
Festen flyttades till Luckans utrymmen och tidigare på lördagen hade Chian Arikan från RFSL-Malmö talat om sina erfarenheter av att jobba med HBTIQ-flyktingar- Under promenaden till nya festutrymmet berättade Chian att det inte alls är ovanligt att gay-klubbar i Malmö nekar inträde till utlandsfödda.
– Tyvärr finns en diskriminering också bland oss som skall vara för alla, sa han.
Catariina Salo tyckte det var tråkigt att festen tog den vändning den tog men sa att det ändå var det rätta valet.
– Vi måste fortsätta festen där alla är trygga och välkomna.
Regnbågsankan tog ett beslut och dtm sitt enligt de regler som finns. Det viktigaste är ändå att alla är välkomna och att Ted är en värdig vinnare.