Inom kyrkan finns det fortfarande de som har en mycket konservativ inställning till hbt-frågor men också krafter som gör att saker sakta går framåt. Till de senare krafterna hör de som stod bakom och deltog i fredagens Regnbångsmässa, den tionde i ordningen på svenska i Helsingfors.
Monika E Pensar har varigt med sedan starten och belönades 2010 med en Guldanka för sitt arbete.
Hon minns hur två kyrkor det första året sa nej till anordnandet av en Regnbågsmässa i sista stund.
– Mediahypen blev stor och också smutskastandet, berättar hon.
– Kristna konservativa har i allmänhet en urdålig uppfattning om vad etisk sexualitet är och gamla rädslor florerar för all njutning som inte går att berättiga med fortplantning. För mig är Gud absolut lustens, lustans och orgasmernas Gud.
Vad gäller giftermål mellan samkönade par har biskopsmötet i Finland sagt att kyrklig vigsel endast gäller man och kvinna. Men i torsdags kom stiftfullmäktige i Helsingfors fram till att alla par som vill viga sej i kyrkan borde ha rätt till det. Nu är det i slutändan varken något stiftsmöte eller biskopsmötet utan kyrkomötet som kommer att ha sista ordet. Och det ställningstagandet kommer inte att bli klart till det att den nya äktenskapslagen träder i kraft.
Liinamaria Roos som tillsammans med Johan Brandt höll förbön på fredagens mässa hör till de präster som sagt att hon kommer att viga samkönade oavsett vad biskopsmötet sagt. Och i den förbön de tillsammans höll gick de igenom regnbågsflaggans färger och bad om att man inom kyrkan skulle visa förståelse för sina hbt-medlemmar.
Borgåbiskopen Björn Vikström (biskop för de svenskspråkiga finska församlingarna) är just nu aktuell med boken Monta rakkautta, (Många kärlekar), som han hoppas skall kunna påverka kyrkan. En bok om kärleksteologi. I den påpekar han att homosexualitet inte kan ses som en synd och när det gäller äktenskapsfrågan har han föreslagit att kyrkan avsäger sig vigselrätten helt och hållet och i stället skulle erbjuda kyrklig välsignelse till alla par, oavsett sexuell läggning.
På fredagens mässa predikade dock en annan biskop, nämligen Biskop Guy Erwin från den lutherska kyrkan i Kalifornien. Han sa att han är stolt att hbt-frågor inom kyrkan går framåt och att det idag finns församlingar som nästan blir sura om han inte har sin man med sej då han besöker dem.
Och det var under hans predikan som den lesbiska kören ”Kaupungin Naiset” kom på att de skulle byta mässans slutsång. Det blev en om längtan efter att få gifta sej.