I Fredags var det dags för Edsbyns första regnbågsfirande. Den lilla tätorten i Hälsingland har knappt 4000 invånare, vilket betyder att en fjärdedel manifesterade för alla människor lika värde under paraden.

Innan paraden som gick av stapeln på fredagskvällen bjöds det på en dag av samtal och föreläsningar på Röda kvarn. En av de som intervjuades var Edsbyn Prides initiativtagare Kim Roos som föddes som kille i en tjejs kropp. Röde kvarn som agerade Pridehouse beskrivs av Majsan Keller som ”smockfullt”.

Ulla-Marie Nilsson
var på plats för att representera Ovanåkers kommun. I en kommentar till Sveriges Radio vittnar även hon om en succé dag.
– Jag är inte överraskad att det finns en öppenhet, men jag är överraskad över att så många valde att gå för att jag tror att det finns en osäkerhet. Kanske att man är blyg och undrar: Vad är det här? Måste man klä ut sig? Dansa? Säger Nilsson till SR.

Det verkar som att arrangörerna från Edsbyn har fått blodad tand efter Pride då de redan nu har utlovat att det blir en parad nästa år igen.